Harde lockdown tot 14 januari: ‘Omikron verspreidt zich nog sneller dan we al vreesden’

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Nederland verkeert tot 14 januari in een harde lockdown. Dat heeft het demissionaire kabinet zaterdagavond bekendgemaakt. Alleen de essentiële winkels mogen openblijven, voor de rest gaat het land op slot. Volgens premier Rutte verspreidt de nieuwe omikronvariant zich nog sneller dan verwacht. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Kaag en Braassem.

'Nederland gaat vanaf morgen nog een keer in lockdown. Nederland gaat nog een keer op slot', zo valt premier Rutte met de deur in huis. 'Omikron verspreidt zich nog sneller dan we al vreesden. Daarom moeten we nu harder ingrijpen dan we eerder dachten. Dat is het lastige verhaal dat we vanavond te vertellen hebben', zo legt hij de reden voor de aangescherpte maatregelen uit. De lockdown is sinds zondagochtend van kracht.

Jaap van Dissel, directeur van het RIVM, vertelt waarom deze nieuwe variant voor de nieuwe maatregelen heeft gezorgd. 'De piek lijkt door de maatregelen achter ons te liggen, maar de druk op de ziekenhuizen en de zorg zijn er nog steeds. Daarnaast zien we de opkomst van de omikronvariant. Die zorgt nu nog voor een klein deel van het aantal besmettingen, maar zien dat dit snel stijgt. We verwachten dat tussen kerst en de jaarwisseling het moment komt dat de omikronvariant dominant zal zijn.'

'Tegenvaller dat bescherming niet meer voldoet'

'We hebben gezien dat de variant de opgebouwde bescherming door een eerdere besmetting of een vaccinatie kan doorbreken. Daarvoor wijkt deze variant te veel af van de vorige varianten. Het is een tegenvaller dat de bescherming niet meer voldoet, maar we zien dat een booster een opfrissing van het afweersysteem geeft en dat de bescherming tegen infectie en ernstige ziekte weer toeneemt', zegt Van Dissel.

'We zien dat het aantal zieken door de snelle verspreiding het aantal ziekenhuisopnames van de eerste golf kan overstijgen. Met alle onzekerheden die we nu nog hebben, zorgt dat ervoor dat het OMT opnieuw het kabinet heeft geadviseerd om aanvullende maatregelen te nemen. Met die maatregelen kunnen we de verspreiding van omikron vertragen. Hiermee kopen we de tijd die we nodig hebben om voor meer bescherming te zorgen. Er is nog veel onzeker, waardoor het mee kan vallen, maar dat hebben we tot nu toe nog niet gemerkt met het coronavirus', aldus Van Dissel.

Na kerstvakantie weer onderwijs

Het kabinet heeft besloten het advies van het OMT over te nemen. Dit betekent dat alle scholen, horeca, doorstroomlocaties en niet-essentiële winkels dicht moeten blijven. Op maandag 3 januari beslist het kabinet of het onderwijs na de kerstvakantie op afstand gebeurt, of dat leerlingen vanaf 10 januari weer naar school kunnen. Ook de buitenschoolse opvang blijft tot ten minste 9 januari gesloten. Er komt ook noodopvang voor kwetsbare kinderen en voor kinderen van wie de ouders een cruciaal beroep uitoefenen. Tijdens de eerdere schoolsluitingen werd dit ook aangeboden. Ook zijn er uitzonderingen voor praktijkonderwijs en tentamens.

De lockdown betekent dat ook sportcompetities worden stilgelegd. Kinderen tot en met 17 jaar mogen op hun vereniging wel buiten sporten tot 17.00 uur. Ze kunnen hier trainen en onderling wedstrijden spelen op hun eigen club. Volwassenen mogen alleen in tweetallen sporten en moeten hierbij anderhalve meter afstand houden. Professionele sportwedstrijden mogen doorgaan, maar hierbij is geen publiek toegestaan.

Advies voor thuisbezoek

Er is een aantal sectoren die uitgezonderd worden van de lockdown. Zo blijft het openbaar vervoer rijden en mogen pakketpunten, bibliotheken en banken open blijven.

Ook wordt het advies voor het thuisbezoek aangescherpt. Mensen wordt opgeroepen om niet meer dan twee personen per dag te ontvangen. Voor de feestdagen heeft het kabinet een uitzondering gemaakt. Dan wordt aangeraden om per dag niet meer dan vier mensen te ontvangen. Buiten geldt dat maximaal vier personen samen mogen komen.

Boosterafspraak voor 7 januari

Het kabinet en de GGD gaan er voor zorgen dat alle volwassen Nederlanders voor half januari hun boosterprik hebben ontvangen als ze dit willen. Volgens zorgminister Hugo de Jonge kunnen alle 18-plussers uiterlijk 7 januari een afspraak maken voor hun derde prik (tenzij hun eerste prik met Janssen was, dan is de booster hun tweede vaccinatie). De Jonge roept hierbij iedereen op om zo veel mogelijk online een afspraak te maken.

Dit zijn de nieuwe maatregelen:

 • Voor iedereen geldt: Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte.
 • Houd overal 1,5 meter afstand.
 • Ontvang thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar per dag. Met uitzondering van Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling. Dan geldt maximaal 4 personen vanaf 13 jaar per dag.
 • Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
 • Buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Op Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling gaat de maximum groepsgrootte buiten omhoog naar 4 personen vanaf 13 jaar.
 • Het onderwijs en de buitenschoolse opvang zijn fysiek gesloten tot en met in ieder geval 9 januari. Er zijn enkele uitzonderingen. Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari.
 • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
 • Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. Bestellen, afhalen en retourneren is mogelijk.
 • Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Hier geldt een mondkapjesplicht en een maximum van 1 bezoeker per 5 vierkante meter.
 • Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open.
 • Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zijn dicht.
 • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
 • Alle binnensportlocaties zijn dicht (zwemlessen uitgezonderd). Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.
 • Er geldt een evenementenverbod. Uitvaarten met maximaal 100 gasten, weekmarkten en professionele sportwedstrijden zonder publiek, zijn uitgezonderd. Kerstmarkten zijn niet toegestaan.
advertentie advertentie