Harpoen, pistolen en knotsen: meer dan 500 wapens ingeleverd bij politie

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - In en week tijd zijn 505 wapens ingeleverd op politiebureaus in onze regio. Er zaten elf vuurwapens bij, maar ook een harpoen, een taser, een honkbalknuppel met prikkeldraad en messen in alle soorten en maten. 'Het is echt heel veel, zeker omdat er in mei ook zo'n inleveractie was', zegt projectleider Jasper van der Duin van de politie tegen Omroep West, mediapartner van Studio Kaag en Braassem.

Van 11 tot 18 oktober kon iedereen anoniem en straffeloos een wapen inleveren op 32 politiebureaus in onze regio, waaronder in Kaag en Braassem-Nieuwkoop. Stoot- en steekwapens konden in een gele kliko in de hal van het politiebureau, vuurwapens haalde de politie op bij de mensen thuis na een telefoontje. 'Alle wapens zijn beoordeeld of ze veilig zijn en gecheckt of het om echt of nep gaat,' zegt Van der Duin, terwijl hij naar een tafel vol wapens wijst.

Er is van alles ingeleverd: een harpoen, tientallen kleine zakmesjes, gigantische zwaarden, echte vuurwapens en plastic speelgoedpistooltjes. 'Bij de vuurwapens hebben we technisch onderzoek gedaan naar de herkomst van de wapens. En we hebben gekeken of het is gebruikt bij een incident in Nederland. Als dat zo is, gaan we in gesprek met degene die hem ingeleverd heeft, maar tot die tijd is het echt straffeloos.'

Speelgoedpistooltjes

Aanleiding voor de inleveractie is de toename van het aantal steekincidenten onder jongeren. 'Normaal gesproken is het bezitten van wapens strafbaar,' zegt Van der Duin. 'Je krijgt een strafblad en dat heeft gevolgen voor een VOG die je wil aanvragen. Als je ergens wil gaan werken heb je soms zo'n verklaring nodig en die krijg je niet als je een strafblad hebt', waarschuwt hij.

Dat er ook veel nepwapens tussen zitten, vindt Van der Duin niet erg. 'Het is belangrijk dat alle wapens waarmee je mensen kunt bedreigen, ingeleverd worden, ook speelgoedpistooltjes. In handen van een kind is het niet schadelijk, maar op een andere locatie, in de handen van een volwassenen, kan het er heel anders uit zien.' Alle wapens worden vernietigd op een afgeschermde locatie van de politie.

Hieronder is de reportage te bekijken die Omroep West heeft gemaakt.
advertentie advertentie