Hartenkreet uit Hoogmade: gebrekkige aanwas bij verenigingen werkt vergrijzing in de hand

De kerk in Hoogmade Foto: John Wiersma

HOOGMADE - Veel dorpen in Nederland hebben er last van: vergrijzing. Door het gebrekkig aantal jonge gezinnen in kleinere dorpen nemen de leerlingen op basisscholen af en zijn er ook weinig jeugdleden bij de verenigingen. De Dorpsraad van Hoogmade kan hierover meepraten en luidt de noodklok: komt de vergrijzende trend in Hoogmade nu eindelijk bovenaan de gemeentelijke agenda?

Afgelopen maandag werd de eerste uitgave van het ‘verenigingsmagazine’ overhandigd aan de gemeenteraadsleden. Bij het magazine werd een toelichting uitgedeeld over de ernst van de situatie in Hoogmade. De basisschool in Hoogmade heeft nog maar vier klassen en zal aankomend jaar onder de grens van 100 leerlingen gaan. De enige supermarkt in Hoogmade staat onder grote druk en dreigt in 2024 zijn deuren te moeten sluiten. Sinds de nieuwbouw van 1990 zijn er pas in 2022 weer nieuwe woningen gebouwd. Dit gebrek aan woningen is terug te zien in de samenstelling van het dorp. In één op de 14 woningen is een jong gezin te vinden.

Hoogmade is altijd zelfredzaam geweest volgens de Dorpsraad. Echter stellen zij nu de vraag of dit wel een handige zet is geweest. De Dorpsraad stelt: ‘De herbouw van ‘de Groene Punt’ is exemplarisch voor de historie en zelfredzaamheid van het dorp. En van daaruit is er ook enige gelatenheid en cynisme voelbaar in Hoogmade: Want onze gemeente heeft toch de focus op ‘De Veen’. Daar bouwen ‘ze’ toch huizen? In Hoogmade gebeurt toch niets. Dit sentiment leeft in het dorp.’

De zelfredzaamheid wordt dus gezien als de doodsteek. Als noodkreet kwamen alle verenigingen van Hoogmade samen om het magazine te maken. Van wielerclub Hoogmade tot handwerkvereniging de Vlijtige Plussers. Alle verenigingen hebben een kleine bijdrage geleverd aan het magazine. Zo laten de inwoners van Hoogmade zien nog altijd een bruisend dorp te zijn, maar hulp nodig te hebben van de gemeente in de vorm van, bijvoorbeeld woningen.

advertentie advertentie