Henk Angenent rijdt groot deel Elfstedentocht opnieuw: Fantastisch mooie dag gehad’

Foto: John van der Tol

WOUBRUGGE - Henk Angenent heeft zondag een groot deel van 'De Tocht der Tochten' opnieuw gereden. De laatste winnaar van de Elfstedentocht wilde voor het eerst sinds zijn historische overwinning in 1997 de volledige route nogmaals rijden.

Het werd uiteindelijk een Negenstedentocht, want Harlingen en Franeker werden overgeslagen omdat het ijs niet goed was. Na om 08.00 uur vertrokken te zijn vanaf de Zwette, finishte de schaatsheld even voor 18.00 uur op de Bonkevaart in Leeuwarden. 'Ik droom hier al 24 jaar van en die droom gaat natuurlijk pas echt in vervulling als 'ie echt verreden wordt. Want dat lijkt mij zo fantastisch', zei Angenent op NPO Radio 1.

Gemakkelijk ging het niet. De dooi trad in en de 53-jarige Woubruggenaar viel hard op zijn knie. 'Een houten riggel stak uit het ijs en daar viel hij precies met zijn knie op. Het was een lelijke val', legt zijn vrouw Sannah uit.

Samen met vier vrienden, onder meer voormalig De Kast-zanger Syb van der Ploeg, reed Angenent zondag. En dat bleef niet onopgemerkt. Op de Bonkevaart stonden de nodige mensen hem op te wachten. 'Dat het publiek ons overal aan het zoeken was, verbaast me in positieve zin. Dat doet mij heel goed. Ik heb een fantastisch mooie dag gehad.'

Hieronder is het radio-interview met Henk Angenent bij Omroep West, mediapartner van Studio Kaag en Braassem, op de ochtend na zijn monstertocht te beluisteren.
advertentie advertentie