Horeca, cultuur en andere sectoren mogen dagelijks open tot 22.00 uur

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - De horeca- en cultuursector mogen vanaf woensdagochtend weer open. Daarbij geldt wel dat bezoekers en gasten een coronatoegangsbewijs moeten laten zien, anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden en ze mondkapjes dragen wanneer ergens wordt rondgelopen. Dat maakte premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie.

Naast de horeca- en cultuursector mogen ook andere sectoren de deuren openen voor klanten en gasten tussen 05.00 en 22.00 uur. Bij sportwedstrijden is publiek weer welkom, zowel binnen als buiten. Ook hier wordt voorlopig nog gewerkt met een coronatoegangsbewijs en een maximumaantal bezoekers.

Ook evenementen zijn weer mogelijk. Binnen wordt een derde van de capaciteit gehanteerd, met een maximum van 1250 bezoekers. Buiten gaat het om een derde van de capaciteit van een evenement. In beide gevallen dienen bezoekers een vaste zitplaats te hebben. Verder mogen doorstroomlocaties zoals dierentuinen, musea en pretparken weer open.

Mogelijk personeelsgebrek door quarantaine

Minister Ernst Kuipers (D66) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waarschuwt dat door de nog steeds oplopende besmettingscijfers er mogelijk problemen gaan ontstaan. Doordat mensen die besmet zijn in quarantaine moeten verblijven en niet buiten de deur kunnen werken, kan het zijn dat door personeelsgebrek sommige bedrijven, organisaties of instanties niet open kunnen.

De quarantaineregels voor scholen worden versoepeld. Tot nu toe moesten hele klassen naar huis bij drie of meer besmettingen in een klas. Voortaan moeten alleen kinderen die klachten hebben of positief getest zijn op het coronavirus thuis blijven.

Over drie weken is er een nieuw weegmoment voor het kabinet. Dan moet blijken of de versoepelingen die vanaf woensdag 26 januari ingaan goed uitpakken, of dat er opnieuw op de rem moet worden getrapt.

advertentie advertentie