‘In Oud Ade vermoorde Mimoum Bergoual is gewurgd of gesmoord’

Foto: John van der Tol / Privé

OUD ADE - De 66-jarige Mimoun Bergoual, die dood in zijn woning in Oud Ade werd aangetroffen, lijkt te zijn gewurgd of te zijn gesmoord. Dat bleek donderdag tijdens een pro-formazitting. De echtgenote van de man, Latifa T. (38), moet langer in voorarrest blijven. Eén van de andere verdachten, de 48-jarige Fransman Stevens S., mag het proces onder voorwaarden thuis afwachten. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Kaag en Braassem.

De zaak van nog een andere verdachte, de tevens Franse Zakaria C. (24), is verplaatst naar volgende week. Een vierde mannelijke verdachte, Youssef C., zit momenteel nog in Frankrijk vast. Volgens de officier van justitie wordt hij uiterlijk 15 juli overgebracht naar Nederland. Onder zijn vingernagel zijn sporen gevonden van het slachtoffer.

De 66-jarige Mimoun Bergoual kwam eind december om het leven, zijn lichaam werd aangetroffen in zijn huis aan de Hofdijklaan in Oud Ade. In eerste instantie werd door de partner van Bergoual melding gedaan van een overval, die zou hebben plaatsgevonden op 29 december 2020 rond 5.50 uur. De 38-jarige vrouw van het slachtoffer verklaarde dat in de nacht van de moord vier onbekende mannen de woning waren binnengedrongen. Ze was daarop het huis aan de Hofdijklaan op de grens van Leiderdorp en Oud Ade uit gevlucht en meldde zich later die nacht bij de politie in Leiden.

Google-account

Eind maart werd zijzelf aangehouden wegens betrokkenheid bij de moord op haar man. In de maanden daarvoor deed de politie met een Team Grootschalige Opsporing onderzoek naar de toedracht van de moord op de 66-jarige ondernemer.

Volgens de officier van justitie kon Latifa T. worden aangehouden nadat de politie na het laatste verhoor toegang kreeg tot haar accounts, zoals WhatsApp en haar Google-account. Hierin vond de politie een back-up van een gesprek met Zakaria C.. De twee bleken veelvuldig contact met elkaar te hebben, waaruit kan blijken dat ze mogelijk een relatie hadden. Latifa T. ontkende echter dat de berichten van haar waren en meende dat de berichten door een andere vrouw, ene Maria, waren geschreven.

De identiteit van Maria

Deze Maria zou een hele tijd bij hen in de woning hebben gelogeerd. 'Latifa T. stelt dat Maria ook de beheerder van de telefoon was, ze mocht 'm alleen soms gebruiken. De identiteit van Maria kan alleen nog niet worden bevestigd', aldus de officier van justitie. De advocaat van Latifa T. pleit nog voor een taalanalyse, omdat Latifa T. zegt dat ze bepaalde woorden in de appjes nooit zelf zou gebruiken, maar daar wordt op dit moment nog geen toestemming voor gegeven.

De drie verdachten worden volgens de officier van justitie verweten Bergoual met voorbedachten raden te smoren of wurgen. Dat dit gebeurd kan zijn met een voorwerp wordt niet uitgesloten. Daar voegt hij voor Stevens S. nog aan toe dat hij medeplichtig is geweest door zijn auto beschikbaar te stellen en met Youssef C. die dag van Frankrijk naar Oud Ade te zijn gereden.

Lift naar Nederland was vriendelijk gebaar

Volgens zijn advocaat deed hij dit alleen als vriendelijk gebaar. 'De broer van Youssef C., die de buurjongen van Stevens S. is, was overleden, de familie moest geld inzamelen om hem te begraven in Tunesië. Youssef C. kon dit ophalen in Nederland en vroeg Stevens S. om een lift, omdat hij zelf niet kon rijden. Uiteindelijk heeft Stevens S. dit voor hem gedaan, als vriendelijk gebaar. Eerder heeft hij dat ook gedaan voor vrienden.'

Daarnaast heeft de getuige een totaal andere auto gezien dan die van Stevens S., aldus zijn advocaat. Ook zou Stevens S. zo'n 1200 euro hebben gekregen van Youssef C., maar hij zou hier volgens zijn advocaat voordat hij hem een lift gaf, niet van op de hoogte zijn geweest. S. zegt onder meer: 'Deze hele situatie is volkomen onbegrijpelijk voor mijn gezin en mijzelf. Ik was totaal niet op de hoogte van wat hij ging doen. Dit verraad heeft mij en mijn gezin veel pijn gedaan.' De zaak wordt in september voortgezet.

advertentie advertentie