Inhaaleffect zorgt opnieuw voor piek in aantal nieuwe coronabesmettingen

Foto: Mike Mourits

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Vorige week registreerde GGD Hollands Midden 1193 positieve coronatests onder inwoners van de gemeente Kaag en Braassem. Dat zijn veel meer nieuwe besmettingen dan in de week ervoor, toen 777 positieve tests werden gemeld. Door een inhaaleffect vallen de cijfers van afgelopen week veel hoger uit.

In de afgelopen weken steeg het aantal meldingen van positieve coronatests enorm hard. Daardoor konden GGD'en sinds half januari niet alle positieve testuitslagen tijdig doorgeven aan het RIVM. 'Het werkelijke aantal meldingen was dan ook hoger dan de aantallen die het RIVM dagelijks meldde', legt GGD Hollands Midden uit. 

'Vanaf 8 februari gaan de nieuwe en de eerdere, nog niet aan het RIVM gemelde, positieve testen, rechtstreeks vanuit de teststraten naar het RIVM. Door deze inhaalslag meldt het RIVM maandag 7 februari een extra hoog aantal positieve testen.' Dat blijkt ook, op maandag 7 februari werden er maar liefst 661 nieuwe besmettingen geregistreerd vanwege dat inhaaleffect.

Sinds dinsdag 8 februari wordt de datum van de positieve testuitslag gebruikt in de statistieken, en niet meer de datum van de melding ervan aan de GGD.

Ziekenhuisopnames en sterfgevallen

Verder zijn afgelopen week geen nieuwe ziekenhuisopnames geregistreerd. Dat aantal kan nog oplopen, omdat de gegevens van zondag nog niet compleet zijn. Een week eerder werden twee nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. GGD Hollands Midden registreerde in de gemeente Kaag en Braassem opnieuw geen sterfgevallen.

Ook in de gehele regio Hollands Midden steeg het aantal nieuwe coronabesmettingen, met name vanwege het inhaaleffect op maandag. Vorige week zijn 39.373 positieve coronatests geregistreerd, een week eerder waren dat er 22.829.

Afgelopen week zijn 37 regiogenoten opgenomen in een ziekenhuis, ook dat aantal kan nog oplopen. Een week eerder zijn 46 nieuwe ziekenhuisopnames geregistreerd. Vorige week is een correctie doorgevoerd in het aantal sterfgevallen, daar komt het cijfer op -1. Een week eerder werden 3 nieuwe sterfgevallen geregistreerd.

advertentie advertentie