Inhaalzorg in ziekenhuizen in de regio gestaakt door toestroom coronapatiënten

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Ziekenhuizen in de regio stoppen met het inhalen van operaties die door corona waren uitgesteld. Aanleiding is de toestroom van nieuwe coronapatiënten. Dat zegt het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) Regio West, opgericht door zeven ziekenhuizen uit de regio. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Kaag en Braassem.

Het gaat om zorg in het LUMC Leiden, Reinier de Graaf, HMC, Haga Ziekenhuis, LangeLand Ziekenhuis, Groene Hart en het Alrijne Ziekenhuis. Wordt een geplande behandeling in één van deze ziekenhuizen afgezegd, dan krijgen patiënten daarvan bericht. Of de reguliere zorg wel zoals gebruikelijk door kan gaan wordt nog bekeken.

'Het water staat ons aan de lippen met de snelheid waarmee we het aantal patiënten zien toenemen', zegt Martin Schalij, de voorzitter van ROAZ regio west. 'Als dit doorzet zien we binnen een week een verdubbeling van het aantal patiënten.'

Onduidelijkheid over extra bedden

Schalij kan niet zeggen hoeveel bedden er nu extra gereserveerd gaan worden voor mensen met corona. De consequentie is wel dat er minder normale zorg geleverd kan gaan worden in de ziekenhuizen, zegt het ROAZ. Dat komt omdat er meer personeel nodig is voor de coronapatiënten.

Poliklinische zorg in de ziekenhuizen betrokken bij het ROAZ kan wel doorgaan, ook voor acute gevallen is altijd ruimte.

advertentie advertentie