Jaar na verwoestende brand kerk Hoogmade eerste gesprek met bisschop over herbouw

HOOGMADE - De grote kerkbrand in Hoogmade is woensdag op de dag af één jaar geleden. Nog altijd is er geen duidelijkheid of het gezichtsbeeld van het dorp wordt herbouwd. De kerkgemeenschap hoopt van wel en heeft daar afgelopen week een eerste gesprek over gevoerd met de bisschop.

'Wij hebben gekeken of er voldoende legitimatie is voor de herbouw van de kerk', legt Henk Hoek namens het parochiebestuur uit in het radioprogramma KB Actueel van Studio Kaag en Braassem. Er is een vitaliteitsplan geschreven, dat moest uitwijzen of herbouw reëel. En herbouw van de kerk blijkt reëel. 'Omdat er allerlei activiteiten georganiseerd gaan worden in de kerk om dat grote kerkgebouw ook te rechtvaardigen.'

Voor de verwoestende brand was de kerk een grote ruimte. Nu wordt gedacht aan het aanbrengen van een wand, zodat een specifiek gedeelte altijd bestemd is voor de eredienst. Het andere gedeelte kan worden gebruikt voor andere parochieactiviteiten. Bij grote bijeenkomsten kan van de kerkruimte ook een geheel gemaakt worden.

Verzekeringsmaatschappij

Vorige week dinsdag heeft het parochiebestuur het herbouwplan officieel gepresenteerd aan het bisdom. 'De bisschop was zeer content met het plan en het idee', vertelt Hoek. 'De bisschop heeft gezegd dat hij het gaat overleggen met zijn financiële en bouwkundige afdeling.'

Wanneer het bisdom met goedkeuring of een afwijzing komt voor de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk is niet bekend. Ook Henk Hoek heeft daar geen idee van. Het bisdom heeft tot op heden nooit gereageerd op herhaaldelijke vragen van Studio Kaag en Braassem over de herbouw. De verzekeringsmaatschappij heeft het sein op groen gezet.

Hieronder is het radio-interview met Henk Hoek te beluisteren. KB Actueel wordt iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur uitgezonden op Studio Kaag en Braassem.
advertentie advertentie