Jongeren slaan op de vlucht voor politie: ‘Superleuk dat het legaal is’

OUDE WETERING/ROELOFARENDSVEEN - Verbazing valt bij een oudere dame van het gezicht af te lezen. Vanuit haar achtertuin ziet ze jongeren in blauwe overalls achtervolgd worden door agenten en handhavers. De vrouw kan opgelucht ademhalen. In de gemeente Kaag en Braassem wordt namelijk het bekende tv-programma Hunted nagespeeld.

Zo'n vijftig jongeren uit het omliggende gebied proberen te voet uit handen te blijven van twaalf politieagenten en vier buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's). De 'jagers' hebben onder meer een auto, motor, scooter en mountainbikes tot hun beschikking. Bovendien wordt de omgeving uitgekamd met een filmende drone die over vliegt.

De jeugdige 'prooien' wacht hoe dan ook een pittige opgave. Zij moeten in een straal van 2,5 kilometer tussen Oude Wetering en Roelofarendsveen drie controleposten zien te bereiken en daar stickers ophalen. Maar worden ze aangetikt door een agent of boa, dan zijn ze af en moeten ze helemaal terug naar het beginpunt lopen: het parkeerterrein bij de Veense voetbalclub EMM '21. Iedere deelnemer heeft wél twee 'levens' en krijgt dus een herkansing.

Aan conditie werken

Afgepeigerd komt de 13-jarige Karlijn aan bij een controlepost. Het duurt even voordat ze op adem is gekomen. 'Ik denk niet dat ik het ga redden', zegt ze, half nahijgend. 'Omdat ik niet heel snel ben en mijn conditie echt heel ruk is.' Ondanks haar vermoeidheid vindt Karlijn de lokale variant van Hunted 'superleuk'. Grijnzend: 'Je mag nu legaal voor de politie wegrennen.'

Ook bij Annas (20) heeft de vermoeidheid flink toegeslagen. Vooraf kondigt hij vol bravoure aan dat niemand hem in de kraag zal vatten, maar die woorden moet hij al snel inslikken. 'Of het balen is dat ik twee keer ben gepakt? Ja, eigenlijk wel', erkent hij na afloop. 'Maar weet je, het maakt niet uit. We doen het voor de gezelligheid. Wat ik ervan heb geleerd, is dat ik meer moet opletten en meer aan mijn conditie moet werken.'

Schijnbeweging maken

Niet alleen voor de 'voortvluchtige' jeugd is het spel een uitputtingsslag. 'Best vermoeiend', noemt wijkagente Maaike van Rijn het. Met een glimlach op haar gezicht vertelt ze tweemaal te zijn gevallen, maar beide keren wel een jonge 'boef' te hebben aangetikt. Ergens klinkt het een beetje gek: agenten die verklappen hoe je aan de 'sterke arm der wet' ontsnapt. 'Ja, hè. Dat is wel zo. Maar het is echt een spel', benadrukt de wijkagente.

Over wat de beste tactiek is, zijn de meningen verdeeld. Zo zegt Hero (13): 'Als je een handhaver of een agent ziet, moet je gewoon sprinten, je verstoppen en een soort schijnbeweging maken.' Het blijkt geen briljante strategie, want hij 'overleeft' de ontsnappingstocht niet. 'Solo gaan, gewoon in je eentje. Om je heen blijven kijken. Op het puntje van je tenen lopen, zodat je flexibeler bent. En voor de rest gewoon winnen', somt Jordy (18) zijn tactieken op.

'Rennen voor je leven'

Dat laatste lukt hem echter niet. In totaal slagen slechts drie jongens erin om succesvol het parcours af te leggen. De 18-jarige Gijs is het snelst en mag zich de winnaar noemen. Zijn strijdwijze is kort maar krachtig: 'Rennen voor je leven.' Ongeacht de uitkomst, heeft Jordy opvallend genoeg de druk als fijn ervaren. 'Je moet om je heen blijven kijken en op je hoede zijn. Dat vind ik wel een lekker gevoel.'

Het spectaculaire kat-en muisspel is tot stand gekomen door een samenwerking tussen jeugdwerkers van welzijnsorganisatie De Driemaster met gemeente en politie. 'We willen beter in contact komen met jongeren. De jeugd heeft de toekomst, dus dat is echt wel belangrijk', aldus wijkagente Maaike van Rijn. En over één ding zijn 'jagers' en 'prooien' het in elk geval eens: Hunted is voor herhaling vatbaar.

advertentie advertentie