Joop Kret (85) legt al decennialang álles vast op de gevoelige plaat

Foto: Meg van der Hoorn

ROELOFARENSVEEN/OUDE WETERING - Joop Kret heeft door de jaren heen heel wat foto’s gemaakt in de voormalige gemeente Alkemade. Van de bakker op de hoek, tot de kerkbrand van de Jacobuskerk in Oude Wetering: sinds 1968 wordt alles door hem op de foto gezet.

Kret werkte bij de woningbouwvereniging en heeft zestien jaar in de gemeenteraad gezeten. Daarnaast was hij verbonden aan Stichting Oud Alkemade. Maar naar eigen zeggen maakte hij de foto’s vooral voor zichzelf. In zijn huis in Roelofarendsveen is er een kamer helemaal ingericht als fotoarchief. ‘In het begin waren het nog foto’s die ik moest laten drukken. Die zijn allemaal opgeslagen hier', vertelt Kret. 'Inmiddels bewaar ik de nieuwe foto’s digitaal. Ik heb zo’n 37.000 foto’s hier staan en nog veel meer in de computer.'

Om overzicht te houden over al het materiaal, worden de foto’s in verschillende categorieën ingedeeld. Panden, personen, verenigingen en nog wat algemene onderwerpen zoals gemeente, gezondheidszorg, molens en bruggen. Elke persoon die op de foto is gezet, krijgt een nummer in een map. Als er naar een persoon gezocht moet worden kan hij op deze manier snel de foto vinden.

'Verschillende musea hebben interesse getoond'

Een favoriet tussen al die foto's is er niet, meent Kret. ‘Ze zijn allemaal bijzonder met een eigen verhaal. Wat ik wel heel mooi vind, is om foto’s te maken met sneeuw of met bloesem. Daar wordt het landschap zo mooi van.'

De 85-jarige fotograaf zegt nog niet te weten hoelang hij door blijft gaan. 'Verschillende musea hebben al interesse getoond in mijn verzameling, maar ik weet het nog niet.' Hij hoopt uiteindelijk op een verzamelaar of museum, die met net zoveel liefde en aandacht de fotoverzameling bewaart en behoudt zoals hij dat jarenlang zelf heeft gedaan.

advertentie advertentie