Kaag en Braassem gaat met stofkam door begroting om ambities waar te maken

Eurobiljetten Foto: Pixabay

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - In de totale begroting van de gemeente Kaag en Braassem wordt gezocht naar ruimte om meer ambities mogelijk te maken. De zoektocht richt zich op mogelijkheden om inkomsten te verhogen of uitgaven te verlagen.

Het college van burgemeester en wethouders is door de gemeenteraad aan het werk gezet om te kijken naar alles wat moet en kritisch te kijken naar alles wat mag. De gemeenteraadsfracties, medewerkers van de gemeente en het college van b en w zelf hebben suggesties ingediend. Er is een lijst opgesteld van ruim vijftig suggesties, met verschillen in grootte en impact.

Een aantal suggesties die werden ingediend om ruimte in de begroting te zoeken zijn het verhogen van de OZB, het stoppen met hanging baskets (bloembakken in lantaarnpalen, red.), het invoeren van toeristenbelasting en het minder vaak maaien van bermen.

Interessante suggesties

Inmiddels zijn alle suggesties bekeken en onderzocht op haalbaarheid en het te verwachten financiële effect. Sommige suggesties worden niet interessant geacht en sommige leveren geen financiële ruimte in de begroting op. Toch zijn er ook interessante suggesties die verder worden uitgewerkt.

Tot die laatste categorie vallen onder andere het innen van precario van openbare gronden, het afstoten van maatschappelijk vastgoed en het digitaliseren van de reclamezuil langs de A4 in Roelofarendsveen. Ook het afschaffen van de hanging baskets, het verhogen van de OZB en het invoeren van toeristenbelasting vindt de gemeente interessant. 

Op maandagavond 17 februari wordt de lijst met suggesties besproken met de gemeenteraad. Ook wordt de actuele financiële situatie en de ambities van de gemeente Kaag en Braassem behandeld. De gemeenteraad besluit op een later moment welke suggesties verder moeten worden onderzocht en uitgewerkt.

Ambities

In februari 2019 heeft de gemeenteraad een aantal ambities opgenomen in het financieel meerjarenbeeld van de gemeente, de zogenoemde Focus met Ambitie I. Daar vallen onder andere het IKC Rijnsaterwoude, nieuwbouw van De Tweesprong en de planvorming van een nieuw bedrijventerrein onder.

Voor andere ambities, zoals het IKC in Woubrugge en de herinrichting van het Sportpad, bleef op dat moment geen financiële ruimte over. Om die ambities alsnog te kunnen realiseren, wordt nu gezocht naar financiële ruimte in de gemeentebegroting.

advertentie advertentie