Kaag en Braassem hoog op de ranking van gelukkigste gemeentes in Nederland

Vlietmolen Hoogmade Foto: Kaag en Braassem Promotie

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - In een aflevering van het YouTube kanaal Universiteit van Nederland onderzoekt geluksprofessor Martijn Burger in welke gemeentes de gelukkigste Nederlanders wonen. Gemeente Kaag en Braassem staat op de 7e plek van het onderzoek. 

Het YouTube kanaal Universiteit van Nederland  is in samenwerking met 14 Nederlandse universiteiten opgezet, waar wekelijks een gratis college wordt gegeven door een wetenschapper. Deze week werd geluk onder de loep genomen en gemeentes waar de gelukkigste mensen wonen. Burger is van mening dat inwoners van dorpen en landelijke gemeenten gelukkiger zijn dan mensen die in de stad wonen.

'Het is de rust die je er vindt, maar je zit ook vlakbij de grote stad waar je leuke winkels en andere voorzieningen hebt', zegt Burger in de video.

Uit het onderzoek blijkt ook dat geluk per leeftijd erg verschilt. 'Hoogopgeleide jongeren zijn over het algemeen gelukkiger in de stad. Terwijl mensen met kinderen en ouderen juist wat gelukkiger zijn op het platteland.'

Hoe is geluk te meten?

Voor dit onderzoek gebruikte Burger enquêtes die bij bijna een kwart miljoen Nederlanders zijn uitgezet. Daarnaast gebruikte hij statistieken van het CBS (Centraal bureau voor de Statistiek) over werkloosheid, woonvorm, gezinssamenstelling en koppelde hij dit aan de enquêtes om zo te kunnen verklaren waar je het gelukkigst bent.  

Hellendoorn het gelukkigst, Rotterdam het ongelukkigst 

Uit het onderzoek kwam het Overijsselse Hellendoorn als gelukkigste gemeente naar voren, Wie in Rotterdam woont is het minst gelukkig. 

De hele video is onder dit artikel te bekijken.
 

advertentie advertentie