Kaag en Braassem voert Zuid-Hollandse lijst aan van woningen met meeste zonnepanelen

zonnepanelen op daken Foto: Jan van Bizar

KAAG EN BRAASSEM - Woningen in de provincie Zuid-Holland scoren landelijk het laagst waar het zonnepanelen betreft. Gemeente Kaag en Braassem vormt hierop een uitzondering.

Kaag en Braassem voert zelfs de top 5 van de gemeenten in Zuid-Holland aan van meeste woningen met installaties met zonnepanelen. Maar liefst 33,8 procent van de woningen in Kaag en Braassem heeft zonnepanelen. Gemeente Kaag en Braassem staat samen met gemeente Hardinxveld-Giessendam op 1.

Het aantal woningen met zonnepanelen in Zuid-Holland is wel duidelijk gestegen. Volgens de meest recente data uit 2022 staan er in Zuid-Holland momenteel zo’n 253.900 huizen met zonnepanelen. Dit is een flinke stijging (+29,6%) ten opzichte van een jaar eerder: toen ging het om bijna 196.000 woningen.

Geld verdienen

‘De energie die je opwekt kun je natuurlijk zelf gebruiken. Wat er over is, wordt terug geleverd aan het openbare net. Op jaarbasis wordt dat weer verrekend met het verbruik in de periode dat je geen energie opwekt. Dit heet de salderingsregeling. Als je meer opwekt dan je hebt verbruikt, kun je daarmee geld verdienen. Deze terugleververgoeding verschilt per leverancier. Mijn advies is om dit goed uit te zoeken en desnoods over te stappen naar een leverancier die je een hogere vergoeding geeft’, aldus energie-expert Joris Kerkhof van vergelijkingsplatform Independer.

advertentie advertentie