Kabinet verlengt lockdown met maand, versoepelingen voor basisscholen en winkels

KAAG EN BRAASSEM - De huidige lockdown wordt verlengd tot 2 maart. Dat hebben premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een nieuwe persconferentie. Twee, en mogelijk drie, versoepelingen worden doorgevoerd.

Aankomende maandag (8 februari) gaan basisscholen en kinderdagverblijven open. Voorwaarde is wel dat bij één positieve test alle kinderen in de klas, inclusief de leraar, in thuisquarantaine gaan en zich op de vijfde dag laten testen.

Vanaf volgende week woensdag (10 februari) wordt afhalen bij winkels toegestaan. Producten moeten online of telefonisch besteld worden. Afhalen mag alleen buiten, in je eentje en volgens een tijdslot. Tussen bestellen en afhalen moet tenminste vier uur zitten om funshoppen te voorkomen.

Aan het eind van deze week beslist het kabinet of de avondklok vanaf 10 februari komt te vervallen. Dat zou de derde versoepeling zijn. Daarover is opnieuw advies gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT), de groep specialisten die de regering rapporteert en adviseert over de coronacijfers en -maatregelen.

Nieuwe routekaart

De overheid heeft ook een nieuwe routekaart gepresenteerd. Wanneer zouden restaurants weer open mogen, kunnen sportwedstrijden georganiseerd worden, gaan theaters open en vindt het eerste festival plaats? Klik op deze link voor de nieuwe routekaart en lees welke versoepeling wanneer op de planning staat.

Wanneer is de situatie 'waakzaam'? De situatie is onder controle te houden. Het aantal nieuwe besmettingen is laag: per week minder dan 35 mensen per 100.000 inwoners. De druk op de zorg valt mee.

Wanneer is de situatie 'zorgelijk'? De situatie is lastig onder controle te houden. Er zijn veel nieuwe besmettingen: per week tussen de 35 en 100 mensen per 100.000 inwoners. De druk op de zorg is groot.

Wanneer is de situatie 'ernstig'? De situatie is slecht. Er is een groot aantal nieuwe besmettingen: per week tussen de 100 en 250 mensen per 100.000 inwoners. De druk op de zorg is erg groot.

Wanneer is de situatie 'zeer ernstig'? De situatie is erg slecht. Er zijn extreem veel nieuwe besmettingen: per week boven de 250 mensen per 100.000 inwoners. De druk op de zorg is extreem groot.

advertentie advertentie