Kabinet wil rits aan versoepelingen doorvoeren, knoop wordt maandag doorgehakt

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het kabinet is van plan om de coronamaatregelen vanaf woensdag 19 mei verder te versoepelen. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Het definitieve besluit valt op maandag 17 mei, waarbij het belangrijk is dat de instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen.

Als deze tweede stap van de versoepelingen wordt doorgevoerd, mogen onder andere de buitenterrassen dagelijks open zijn van 06.00 tot 20.00 uur. Daar behoren dan ook de terrassen van sportkantines bij. Volwassenen vanaf 27 jaar en ouder mogen buiten weer in een groep sporten. 'Geen wedstrijden, geen publiek en de kleedruimtes en douches blijven gesloten', zegt Rutte.

Binnensportlocaties, zoals sportscholen en sporthallen, mogen onder voorwaarden ook weer open. 'Ook baantjes trekken in het zwembad kan dan weer.' Binnen sporten mag individueel of in groepjes van maximaal twee personen. 'Maximaal dertig personen per ruimte, met reservering, registratie en een checkgesprek vooraf.'

Dierentuinen en dansscholen

Culturele instellingen in de open lucht, zoals openluchttheaters en openluchtmusea, mogen onder voorwaarden weer gasten ontvangen. Buitenrecreatielocaties, zoals attractieparken, dierentuinen en midgetgolfbanen, kunnen de deuren ook weer openen. 'Alles wat buiten is, is toegankelijk. Alles wat binnen is, niet', legt Rutte uit. 'In de Efteling bijvoorbeeld wel de Python en de Pagode, maar niet de Droomvlucht of Villa Volta.'

Muziek- en dansscholen mogen ook weer open. 'Voorwaarden zijn onder meer: geen groepslessen, geen publiek, maximaal dertig mensen in één ruimte, op reservering, met registratie en een checkgesprek.' Sekswerkers, die als enigen binnen de sector contactberoepen nog niet aan de bak zijn, mogen ook weer aan de slag.

Middelbare scholen

Verder heeft het kabinet de wens om de anderhalvemetermaatregel te schrappen op middelbare scholen. 'Zodat leerlingen tot de zomervakantie nog een paar weken met z'n allen naar school kunnen', zegt de premier.

Het Outbreak Management Team (OMT) wordt om advies gevraagd, waarna het kabinet hier uiterlijk op dinsdag 25 mei een besluit over neemt. Dan moet duidelijk zijn of en wanneer dit op een verantwoorde manier kan worden doorgevoerd.

advertentie advertentie