Kans op schimmels in huis groter omdat mensen energie willen besparen: GGD geeft tips

ramen open voor ventilatie Foto: Pixabay

KAAG EN BRAASSEM - Door de stijgende energieprijzen zoeken veel mensen naar manieren om energie te besparen. Op internet zijn veel tips te vinden, maar die zijn niet allemaal goed voor de gezondheid, laat GGD Hollands Midden weten.

Vocht in huis kan zorgen voor schimmels. Schimmels in huis kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Houd het huis daarom droog. Dat kan met de volgende tips:

Ventileren en luchten

Zorg altijd voor goede ventilatie in alle ruimtes. Dit ververst de lucht continu. Laat hiervoor altijd ventilatieroosters open of een raam op een kiertje. Of laat het ventilatiesysteem aan. Lucht af en toe de ruimten. Dit betekent af en toe tien tot vijftien minuten de ramen en deuren tegen elkaar openzetten. Hierdoor komt schonere en drogere lucht binnen.

Minimaal 15 graden in huis

Verlaging van de temperatuur in huis kan ervoor zorgen dat muren vochtiger worden. Dat kan leiden tot schimmelvorming. Door voldoende te stoken, zijn de muren droog te houden. Voldoende stoken is een minimumtemperatuur van 15 graden Celsius.

Douche

Maak na het douchen de douche droog met een wisser. Probeer ook kort te douchen. En zet tijdens en na het douchen het raampje open of zet de afzuiging aan. Houd de badkamerdeur naar de gang juist dicht.

De was

Geen wasdroger of deze niet willen gebruiken om geld te besparen; laat de was dan buiten drogen.

Meer weten

Meer weten over schimmels en gezondheid? Kijk op GGD Leefomgeving of neem contact op met het GGD team medische milieukunde via 088-3083381 of mmk@ggdhm.nl.

advertentie advertentie