Karttalent Dean Hoogendoorn wint op dominante wijze de WSK Euro Series

Foto: Blatter Media
Foto: Blatter Media

WOUBRUGGE – Dean Hoogendoorn heeft afgelopen weekend de titel gepakt in de WSK Euro Series. Hij deed dat door de tweede ronde van de titelstrijd op dominante wijze te winnen.

De elfjarige coureur uit Woubrugge won in Sarno met clean sweep. Hoogendoorn won de kwalificatie, de heats, de prefinale en de finale van de OK Junior Nationaal-klasse.

Bijzondere titel

Hoogendoorn is erg trots op zijn prestaties: ‘Dat ik de titel heb gewonnen, is heel bijzonder voor me. Ik ben nog heel jong. Soms, in andere WSK-wedstrijden, race ik tussen jongens van dertien en veertien jaar oud.’

Het karttalent rijdt momenteel voor topteam AKM Motorsport in de OK Junior Nationaal-klasse in plaats van de reguliere OK Junior-categorie, omdat hij pas elf jaar oud is. Ondanks zijn jonge leeftijd laat de Woubruggenaar telkens weer op onnavolgbare wijze zijn snelheid zien.

In gevecht met oudere coureurs

Niet alleen slaagde de jonge coureur erin om de kwalificatie en alle races te winnen, maar hij was in de derde heat ook de beste van de Junioren en Senioren Nationaal-rijders. Die laatste categorie reed tegelijkertijd met de junioren vanwege een beperkt aantal deelnemers.

In de finale verraste Hoogendoorn door de winst te pakken. ‘In de laatste ronde vochten twee van de grote jongens met elkaar. Ik zat erachter en in de exit van de bocht stuurde ik naar binnen en zat ik ineens voor die grote jongens’, legt Hoogendoorn uit. Daardoor wordt hij overall eerste en verslaat jongens van vijftien, zestien en zeventien jaar.

Nuchter en rustig in kart

De jonge Woubruggenaar zelf blijft er nuchter onder, ook als hij in de kart zit. ‘Op zondag probeerde ik tijdens de races voor me te blijven kijken als ik voelde dat anderen dichterbij kwamen. Ik bleef rustig en probeerde gewoon heel erg mijn best te doen.’

Die aanpak leverde hem uiteindelijk een clean sweep op. Een bijzondere prestatie, weet Hoogendoorn zelf ook. ‘Ik weet dat het weinig voorkomt, dus daar ben ik wel heel blij mee. Ik moet mezelf weleens knijpen omdat het zo goed gaat.’

Alles voor de sport

Hoogendoorn doet alles voor zijn sport. Hij komt in actie tijdens dertig raceweekends per jaar, traint twee keer per week in de sportschool en let op zijn voeding om zo fit mogelijk aan de start te kunnen verschijnen.

Hij bekent echter wel dat op voeding letten lastig is. ‘Als ik een rustdag heb, dan mag ik eten wat ik zelf wil. Anders eet ik veel groenten, spinazie en andere gezonde dingen. Ik moet wel fit zijn, want bij de junioren gaat het een stuk harder dan bij de mini’s.’

Druk seizoen

Dit seizoen reed Hoogendoorn tot ongeveer halverwege het seizoen in die klasse. Daarna maakte hij de overstap naar de OK Junioren Nationaal-klasse. Hij pakte in beide categorieën al vele podiumplaatsen en overwinningen.

De elfjarige coureur kroonde zichzelf in de WSK Euro Series tot kampioen van de OK Junior Nationaal-klasse. In dezelfde categorie werd hij tweede tijdens de World Cup en de WSK Super Master Series. Eerder eindigde de Woubruggenaar bij de Mini’s Duits kampioen en derde in de WSK Open Series.

Sport en school combineren

Al dat racen betekent dat hij niet alle lesdagen op school kan zijn. Daarom krijgt Hoogendoorn les op afstand. ‘In een raceweekend doe ik huiswerk op de computer’, verklaart hij. ‘Mijn juf stuurt mijn planning voor school.’ Volgend jaar gaat hij over naar de middelbare school. Hij wil zijn sport met school kunnen combineren, daarom wil Hoogendoorn naar de LOOT-school voor topsporters in Alphen aan de Rijn.

Op dit moment zit hij echter gewoon in de schoolbanken van zijn basisschool. Hij is namelijk twee weken in Nederland en daarna keert hij terug naar Italië, voor zijn laatste race van het seizoen, de WSK Final Cup. ‘Die wil ik winnen!”, zegt Hoogendoorn ambitieus. ‘En dan ga ik volgend jaar naar de OK Junior-klasse. Ik kijk er nu al naar uit!’

advertentie advertentie