Gepubliceerd op 25 Maart 2020 om 9.48 uur

Kerkconstructie Hoogmade bijna veilig, voorlopig geen restauratie of herbouw

HOOGMADE - De nieuwe grote stalen constructie die ervoor moet zorgen dat de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade weer toegankelijk wordt, is bijna aangebracht. De muren zijn tijdens de grote brand in november zodanig beschadigd, dat ze kunnen bezwijken. De kerk en pastorie zijn al maanden dicht.

'Veiliggesteld betekent dat de muren gestabiliseerd worden', vertelt parochiebestuurslid Paul Snoek in het radioprogramma KB Acuteel, dat elke zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur te horen is op Studio Kaag en Braassem. 'De muren moeten gestabiliseerd worden om toegang te krijgen tot het middenschip van de kerk.' Ook de pastorie kan dan weer in gebruik genomen worden.

Coronacrisis

Een eventuele restauratie of herbouw van de kerk lijkt nog ver weg. 'Eerst moet het forensisch onderzoek worden afgerond', legt Snoek uit. ‘Daarna wordt het middenschip schoongemaakt, door al het verbrande hout op te ruimen. Om vervolgens vast te stellen wat de staat is van de muren.' Pas daarna worden volgens Snoek vervolgstappen genomen. 'Eerst moet de bouwkundige staat van de muren vastgesteld worden en dat bepaald in belangrijke mate wat wel en niet kan naar de toekomst toe.'

Vooralsnog lijkt de huidige coronacrisis geen invloed te hebben op het onderzoeksproces. 'De werkzaamheden gaan door en de overleggen kunnen veelal via de telefoon en videoconferenties worden gevoerd', aldus Snoek.

advertentie
 
advertentie