Klokkenmaker Jac. Kolijn uit Oude Wetering stopt er na 55 jaar mee

OUDE WETERING - Voor het repareren van een antieke klok kunnen de inwoners van Oude Wetering sinds het nieuwe jaar niet meer terecht aan de Kerkstraat 38. Jac. Kolijn heeft zijn horloge- en klokkenmakerij gesloten.

Jac. Kolijn leerde het vak van zijn vader, is te lezen in het magazine Hier in de regio!. Vader was rietdekker, maar had als hobby klokken maken. Als jonge jongen die niet naar school wilde, ging Jac. voor zijn vader werken; twee dagen als rietdekker en drie dagen als klokkenmaker.

In 1968 opende Jac. Kolijn een winkel aan de Kerkstraat 33. Later verhuisde hij, samen met zijn vrouw Anna Marie, naar het pand aan Kerkstraat 38, waar ook hun kinderen geboren werden. Dat Jac. zich hier als klokkenmaker vestigde, maakte hij herkenbaar door de sierlijke letters op de voorgevel met de woorden ‘Klokken Jac. Kolijn Horlogerie’.

Klokkentoren

Nog een opvallend detail aan het prachtige pand is de klokkentoren op het dak en de wijzerplaat die vlak onder het dak op de voorgevel is aangebracht. Het karakteristieke pand straalt een en al klokkenmakerij uit.

Geen opvolger

In hoogtijdagen was Jac. Kolijn naast klokkenmaker juwelier. Toen hij hiermee stopte, begon zoon Jacco een stukje verderop aan de Kerkstraat 6, een eigen edelsmederij. Uiteindelijk maakte en repareerde Jac. Kolijn, 75 inmiddels, 55 jaar lang antieke klokken. Een opvolger heeft hij niet kunnen vinden. Eind vorig jaar sloot hij daarom de deuren van zijn zo geliefde klokkenmakerij aan de Kerkstraat.

advertentie advertentie