Lekker vies worden mag op ModderDag

ROELOFARENDSVEEN/RIJPWETERING - Een moddermasker, moddertaartjes bakken of gewoon lekker in de modder spelen, kinderen van verschillende kinderopvanglocaties in de gemeente Kaag en Braassem doen woensdag 29 juni mee aan ModderDag.

De kinderen mogen tijdens ModderDag naar hartenlust met modder spelen en lekker vies worden. En dat is hard nodig in een tijd dat kinderen steeds minder buiten spelen en het schermgebruik toeneemt. ‘Heerlijk buitenspelen in de natuur is zo belangrijk voor kinderen,’ stelt projectleider Marc Veekamp van IVN Natuureducatie. ‘Het is goed voor de motoriek, tegen overgewicht, maar ook in sociaal-emotioneel opzicht. Kinderen worden er echt gelukkiger van.’

In Kaag en Braassem doet kinderopvangorganisatie Kindkracht 0/12 mee aan de ModderDag. Op de locaties Poldersprong in Rijpwetering en Spetters en Zonnewijzer in Roelofarendsveen mogen kinderen zich lekker vies maken.

Buitenspelen stimuleren

Met ModderDag wil IVN het belang van vrij spelen in de natuur hoger op de agenda krijgen. Dat kan spelen in een bos of park zijn, maar ook op een groen speelplein. Natuurlijke speelplekken zorgen voor ander, actiever speelgedrag. Steeds meer studies laten zien dat kinderen die opgroeien in een groenere omgeving een betere psychische gezondheid hebben. Desondanks spelen kinderen van nu zes keer minder buiten dan hun ouders of grootouders deden. Slechts veertien procent van de kinderen in Nederland tussen de 6 en 12 jaar speelt dagelijks buiten. Meer dan de helft speelt vaker binnen dan buiten en drie op de tien kinderen speelt (bijna) nooit of slechts één keer per week buiten.

Sinds 2016 wordt ModderDag georganiseerd door IVN Natuureducatie. Een moddermasker opdoen, moddertaartjes bakken of gewoon lekker in de modder spelen, het kan die dag allemaal. ‘Het buitenspelen is belangrijk, maar ook juist dat kinderen vies mogen worden. Modder zet automatisch aan tot vrij spel. Alleen al een plas water en een hoop zand leidt tot enorm veel speelplezier. Kinderen bedenken vaak snel hun eigen spelletjes, het spelen met modder stimuleert hun fantasie,’ licht Veekamp toe. IVN roept daarom alle ouders op om ModderDag te omarmen en ook thuis hun kinderen hun gang te laten gaan. 'Overigens niet alleen op 29 juni, maar het hele jaar door.'

advertentie advertentie