Leren van lokale sporthelden in ‘Blauwe Zone Talkshows on Tour’
Geschreven door: Anke Steffers
GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Stichting Blauwe Zone Kaag en Braassem gaat de gemeente in tijdens de Blauwe Zone Talkshows on Tour. In verschillende dorpskernen van de gemeente worden interviews gehouden met diverse sporthelden.
‘Gemeente Kaag en Braassem is de enige gemeente in de wereld die een winnaar heeft van de Tour de France, van de Elfstedentocht en Gouden Medaillewinnaars van de Olympische Zomer- en Winterspelen’, aldus Stichting Blauwe Zone Kaag en Braassem, die zich inzet voor een gezond leefmilieu. Om te ontdekken hoe deze winnaars zo ver kwamen, interviewt Ton de Langen zwemster Femke Heemskerk, marathonschaatser Henk Angenent, schaatser Mark Tuitert en langeafstandsschaatser Bob de Jong.
Hoe word je zo sterk dat je een Elfstedentocht kunt winnen? Hoe krijg je het voor elkaar dat je gouden medailles haalt op de Olympische Spelen? Wat moet je daarvoor doen en eten, en wat moet je ervoor laten? Door antwoorden te krijgen op vragen als deze, hoopt de stichting een bron van inspiratie te zijn voor anderen.
Femke Heemskerk
Op zondag 30 oktober bijt Femke Heemskerk het spits af in Poco Más in Roelofarendsveen. Henk Angenent volgt op vrijdag 25 november in het dorpshuis in Woubrugge, Mark Tuitert wordt aan een vragenvuur onderworpen op vrijdag 13 januari in de protestantse kerk in Hoogmade. Bob de Jong sluit de reeks af, op vrijdag 10 maart in De Ontmoeting in Leimuiden.
Na afloop van de interviews kunnen de aanwezigen napraten en bewegen op Soul en Brains. Meer informatie is te vinden op de website van Blauwe Zone Kaag en Braassem.
Blauwe Zone Kaag en Braassem
Stichting Blauwe Zone Kaag en Braassem is in februari dit jaar opgericht met het doel om de inwoners van Kaag en Braassem gezonder te laten leven in een zo optimaal mogelijke leefomgeving. De stichting wil de inwoners bereiken door workshops en lezingen te verzorgen. Zoals workshops waarin mensen leren zelf groente te kweken, over wat een gezond voedingspatroon is en een groenteteeltproject op school.
Wereldwijd is het fenomeen Blue Zones niet nieuw; gebieden waar mensen heel gezond heel oud worden. Auteur Dan Buettner onderzocht dit en ontdekte dat de mensen in een Blue Zone onder andere veel doen aan natuurlijke lichaamsbeweging; inzien dat het leven een doel heeft waarvoor je elke dag graag opstaat; elke dag een moment van reflectie, ontspanning en spiritualiteit heeft; niet overeten, maar matigen en lokaal verbouwd en onbespoten voedsel eten.