Levend erfgoed gevierd tijdens Open Monumentenweekend in Kaag en Braassem

Foto: De Googermolen in Roelofarendsveen in het paars. (Dennis)
Foto: De oranje verlichte Waterloosmolen. (Marleen Warmerdam)

KAAG EN BRAASSEM - De monumentale molens van Kaag en Braassem letterlijk in de spotlight zetten, dat was het idee achter de allereerste molennacht afgelopen zaterdag. In het teken van Open Monumentenweekend werden alle molens bij het vallen van de avond spectaculair verlicht.

De organisatie was in handen van Stichting Kaag en Braassem promotie. Ze kijken terug op een geslaagde editie: ‘Het was één groot succes. Van heinde en verre genoten bezoekers van de veertien uitgelichte molens en de activiteiten die erbij georganiseerd waren’, laat de stichting weten in een persbericht.

Het idee om de molens te verlichten bestond al langer. ‘Het idee is al een aantal jaar geleden bedacht. We zijn een van de gemeentes met de meeste molens, dus dat mogen we best onder de aandacht brengen. Corona gooide toen roet in het eten, maar het idee bleef bij ons borrelen’, vertelt organisator Marleen Warmerdam zaterdag in KB Actueel. ‘Uiteindelijk hebben we het dit jaar voor elkaar gekregen.’

Molens uitgelicht

Veertien molens in de gemeente stonden zaterdag in het licht, in verschillende kleuren. ‘De Rode molen in Oud Ade staat vanavond in het rood, de Blauwe molen in Rijpwetering in het blauw’, lacht Warmerdam. ‘Daar konden we niet omheen.’ Haar favoriet staat in Rijpwetering. ‘Ik ben erg onder de indruk van de Waterloosmolen. Die heeft een warme oranje kleur gekregen, het is echt een plaatje’, vertelt Warmerdam.

Toch deden een aantal van de monumentale molens niet mee. Daar heeft Warmerdam een logische verklaring voor: ‘Sommige molens hebben geen stroom. Ze staan natuurlijk altijd in de natuur, heel veel en hebben tegenwoordig gewoon stroom, maar een aantal niet. Dat maakt het verlichten dan wel lastig.’

Koesteren van monumenten belangrijk

Molens en hun functie spelen in de gemeente een grote rol. ‘Er zijn er zoveel, ze bepalen ook een beetje ons landschap. Daarnaast zijn er zoveel verschillende soorten en ze werken bijna allemaal nog’, legt Warmerdam uit. De stichting licht toe: ‘Onder het mom ‘levend erfgoed’ was het doel mensen bewust te maken van het belang van de molens en het ambacht molenaar onder de aandacht te brengen.’

De activiteiten tijdens de Monumentendagen zijn in samenwerking met de gemeente. Voor projecten van Kaag en Braassem promotie ontvangt de stichting subsidie. ‘Omdat we door corona een aantal jaar geen monumenten- en molendagen konden organiseren, maar dat toch belangrijk vonden, konden we in overleg toch de molennacht organiseren. Ook zijn we creatief met het team om dingen te organiseren voor zo min mogelijk geld’, vertelt Warmerdam. Wethouder Nick van Egmond opende de molennacht.

Marleen Warmerdam vertelde in KB Actueel over de molennacht en de andere activiteiten van Open Monumentenweekend. Het hele gesprek is hieronder terug te luisteren. KB Actueel is iedere zaterdag tussen 12 en 14 uur te horen op Studio Kaag en Braassem.
advertentie advertentie