Maan gedeeltelijk verduisterd: ‘Interessant wat er boven ons gebeurt’

Foto: Robert Karkowski

KAAG EN BRAASSEM - Maandagochtend rond 8.15 uur was er een gedeeltelijke maansverduistering te aanschouwen in Nederland. Niet overal in het land was de verduistering even goed te zien, door de dikke bewolking.

‘We hebben twee soorten maansverduistering’, vertelt sterrenkundige Edo van der Laarse in De Ochtendshow van Studio Alphen. ‘Je hebt de normale maansverduistering en, zoals maandag, een gedeeltelijke maansverduistering.’ Hij voegt daaraan toe dat het verschil zit in de schaduw van de aarde. Bij een normale maansverduistering gaat de maan door de kernschaduw van de aarde en bij een gedeeltelijke door de bijschaduw.

‘De maan was deze keer iets donkerder, een hap uit de maan zie je namelijk alleen bij een normale maansverduistering’, vertelt Van der Laarse. Een gedeeltelijke maansverduistering is ook lastiger om te zien, zegt hij. Ondanks dat het een bijzonder natuurverschijnsel is, is Van der Laarse niet helemaal onder de indruk: ‘Het is voor mij veel interessanter als de maan door de kernschaduw van de aarde gaat. Dat is iets mooier.’

‘Altijd leuk‘

Ondanks dat Van der Laarse liever een totale maansverduistering ziet, houdt het hem toch bezig: ‘Het is altijd leuk en interessant wat er boven ons gebeurt’, vertelt Van der Laarse. Hij vertelt dat je van de gedeeltelijke maansverduistering gemakkelijk foto’s kan maken en geen eclipsbril op hoeft te zetten. ‘Als je een mooie foto wil maken zou ik wel altijd aanraden dat met een statief te doen.’

De volgende gedeeltelijke maansverduistering wordt 18 september dit jaar verwacht, dus mensen die deze hebben gemist, kunnen het fenomeen dan opnieuw aanschouwen. Liefhebbers die graag een normale maansverduistering willen zien, moeten nog even geduld hebben: op 14 maart 2025 wordt deze pas verwacht.

Hieronder is het interview met sterrenkundige Edo van der Laarse te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Kaag en Braassem.
advertentie advertentie