Gepubliceerd op 23 September 2019 om 18.24 uur

Manege in Woubrugge moet plaatsmaken voor arbeidsmigranten

WOUBRUGGE - 'We moeten het goed regelen voor de tijdelijke arbeidsmigranten. We kunnen niet alleen maar zeggen; kom hier werken en als je ergens wilt wonen, dan moet je dat zelf maar uitzoeken,' zegt Nico Geerlings van Flexwonen.nu tegen mediapartner Omroep West. Geerlings heeft daarom het plan opgevat om vierhonderd arbeidsmigranten te huisvesten op een terrein aan de Kruisweg waar nu een manege zit.

Het gemeentebestuur van Kaag en Braassem vindt het een prima plan, de gebruikers van de manege zijn overdonderd. De manege, op de plek waar de appartementen moeten komen, wordt gehuurd door het bedrijf GoldenWay Stables. Eigenaar Harry Puts is overdonderd door de plannen.

‘We huren deze manege sinds 2013. Er staan nu 150 paarden.' Puts kreeg de plannen te horen van de nieuwe eigenaar van de grond. 'Hij zei dat we weg moesten, en toen heb ik gezegd dat we nog een huurcontract voor bijna anderhalf jaar hebben. Hij wil ons helpen met het zoeken naar een nieuwe locatie, maar dat zal niet makkelijk zijn.'

Tweehonderd appartementen

Geerlings wil tweehonderd appartementen van 32 vierkante meter neerzetten op het terrein. Ook komen er parkeerplaatsen, ruimtes voor bijeenkomsten, een fitnesszaal en opslagruimtes. Om dit voor elkaar te krijgen moet het bestemmingsplan worden aangepast. De gemeente ziet het wel zitten, maar alleen op voorwaarde dat ook de provincie Zuid-Holland instemt met het initiatief. Ook de gemeenteraad van Kaag en Braassem moet er nog mee instemmen.

Het gemeentebestuur heeft aangegeven ook overleg te voeren met de gemeente Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop, omdat de beoogde locatie grenst aan die twee gemeenten. 'We begrijpen dat er veel vraag is vanuit de arbeidsmigranten en ook werkgevers', zegt de Nieuwkoopse wethouder Guus Elkhuizen (Samen Beter Nieuwkoop). 'Ook in onze gemeente is er vraag en daarom hebben we in onze zienswijze gevraagd om een regionale invulling.'

De Alphense wethouder Leo Maat (GroenLinks) zegt eerst het overleg met de gemeente Kaag en Braassem af te willen wachten. 'Het is belangrijk dat de huisvesting van arbeidsmigranten ook goed wordt opgepakt door gemeenten om ons heen', zegt Maat.

Lees ook: 400 arbeidsmigranten mogelijk ondergebracht in Woubrugge

advertentie
 
advertentie