Medewerkers in zorg en onderwijs hebben vanaf maandag voorrang op coronatest

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Vanaf maandag 21 september kan zorg- en onderwijspersoneel zich met voorrang laten testen op het coronavirus. Deze testen worden zoveel mogelijk in de ochtenduren afgenomen, zodat zij 's avonds de testuitslag kunnen krijgen. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Mensen in deze beroepsgroepen kunnen vanaf maandag naar een speciaal nummer van de GGD bellen om een testafspraak te maken. Dat nummer wordt maandagochtend bekendgemaakt. 'Deze regeling is van tijdelijke aard. Zodra de laboratoriumcapaciteit weer voldoet aan de testvraag is het niet meer nodig om groepen met prioriteit te testen', meldt het ministerie in een bericht.

Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht van professionals die in aanmerking komen voor deze test met voorrang. Ook bij deze coronatest geldt dat mensen klachten moeten hebben die passen bij het ziektebeeld van het coronavirus.

Reden

Zorgmedewerkers krijgen prioriteit bij het afnemen van een coronatest, omdat zij onmisbaar zijn bij de bestrijding van het coronavirus. 'Bovendien werken zij met kwetsbare mensen. Het risico bij besmettingen is daardoor extra groot', legt het ministerie uit.

Onderwijspersoneel krijgt prioriteit om te voorkomen dat een hele schoolklas naar huis moet. 'Want dat heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van de leerlingen. En ook voor de ouders die daardoor niet aan het werk kunnen.'

advertentie advertentie