Meeste provinciale partijen tevreden met verkiezingsuitslag Zuid-Holland

Gepubliceerd op 21 Maart 2019 om 15.50 uur

KAAG EN BRAASSEM - 'Fantastisch, hier hebben we het voor gedaan!', glundert Rob Roos, lijsttrekker van Forum voor Democratie in de provincie Zuid-Holland, een dag na de grote verkiezingsdag. De debutant bij de Provinciale Statenverkiezingen wordt in één klap de grootste politieke partij van Zuid-Holland met elf zetels. 'We gaan eerst kijken wie bereid is met ons samen te werken. We sluiten niemand uit', kondigt Roos, die in het dagelijks leven ondernemer is, aan.

Forum voor Democratie gaat de kar trekken bij de coalitie-onderhandelingen. Partijleider Thierry Baudet heeft Hans Wiegel gevraagd om als informateur aan de slag te gaan in Zuid-Holland. Het eerste gesprek met alle lijsttrekkers van de gekozen Zuid-Hollandse politieke partijen volgt donderdag aan het einde van de middag.

Wat zijn de plannen van Forum voor Democratie voor Zuid-Holland? 'Wij willen een kleine overheid en de provincie alleen zaken laten doen dat tot hun kerntaak behoort. Verder willen we Zuid-Holland niet vervuilen met windmolens en zonneweides. En we willen geen gemeentefusies zonder dat de inwoners dat willen', duidt Roos bij Omroep West, dat mediapartner van Studio Kaag en Braassem is.

Dit artikel gaat verder onder dit televisie-interview van Omroep West met Rob Roos (Forum voor Democratie)

Toen de lijsttrekkers diep in de nacht van woensdag op donderdag naar bed gingen, leek het erop dat VVD met één zetel verlies de tweede partij zou worden. VVD wordt inderdaad de tweede partij, maar niet met één zetel verlies. Donderdag werd aan het begin van de middag duidelijk dat VVD zijn tien zetels behoudt. 'VVD blijft stabiel in Zuid-Holland. Ik ben niet ontevreden met het resultaat', luidde de eerste reactie van de lijsttrekker Floor Vermeulen bij de lokale omroep Unity.NU.

'Wij werken graag samen met alle partijen in Provinciale Staten. We gaan vanaf donderdag kijken hoe we een werkbaar provinciaal bestuur kunnen maken. Daar is VVD toe bereid', antwoordt Vermeulen op de vraag of VVD wil samenwerken met Forum voor Democratie. De twee partijen zijn met afstand het grootst in Zuid-Holland. 'Ik heb hun lijsttrekker één keer gesproken. Dat was bij het inleveren van de lijsten bij het centraal stembureau. We hebben elkaar toen een hand gegeven.' Donderdagmiddag ziet Vermeulen hem voor de tweede keer. Dan is er een gezamenlijk overleg.

VVD heeft vertrouwen in de politici die namens Forum voor Democratie de staten in gaan. 'Ik denk dat mensen op een lijst gaan staan om belangrijk werk te doen in een provincie. Dat geldt ook voor Forum voor Democratie en DENK. Hun uitslag is een felicitatie waard. Ik ga ervan uit dat ze serieus hun werk gaan doen en er constructief inzitten', aldus Vermeulen. Hij verwacht niet dat Forum voor Democratie alleen plaatsneemt in de provincie om invloed te hebben in de Eerste Kamer.

Dit artikel gaat verder onder dit televisie-interview van Unity.NU met Floor Vermeulen (VVD)

GroenLinks mag zich de nieuwe derde partij van Zuid-Holland noemen. De fractie stijgt van drie naar vijf zetels. 'We zijn bijna verdubbeld in Zuid-Holland', jubelt lijsttrekker Berend Potjer. 'We gaan er een groener en socialer Zuid-Holland van maken', belooft de voorman. Ook D66 komt op vijf zetels uit. Maar dat zijn er wel twee minder dan twee jaar geleden. Maar daar zijn ze bij D66 niet ontevreden over. 'De verkiezingen zijn voor D66 in Zuid-Holland niet verkeerd gelopen na het nemen van acht jaar verantwoordelijkheid voor het bestuur', vindt gedeputeerde Han Weber, die over een aantal maanden afscheid neemt van de provincie-politiek.

PvdA stond op vijf zetels, leek ook op vijf te eindigen, maar zag donderdagmiddag dat er toch nog een zeteltje af gaat. 'We hebben de lijn weer omhoog gevonden. Als je het vergelijkt met de Tweede Kamer- en de gemeenteraadsverkiezingen, hebben we het goed gedaan', vindt lijsttrekker Anne Koning. CDA, PVV en SP verliezen fors. CDA en PVV komen uit op vier zetels. Voor CDA is dat een verlies van drie, voor PVV een verlies van vier. SP zakt van vijf naar twee en zal niet langer deel uitmaken van de coalitie in de provincie Zuid-Holland.

'In de politiek heb je pieken en dalen. Wij gaan door met waar we mee bezig waren', aldus lijsttrekker Henk de Vree van PVV. 'We gaan de komende vier jaar nóg harder aan de slag', reageert Lies van Aelst (SP-lijsttrekker). CDA-lijsttrekker Adri Bom heeft nog niet op de verkiezingsuitslag gereageerd. Bij ChristenUnie zijn ze in hun nopjes. De partij blijft op drie zetels staan maar: 'We hebben bijna 24.000 stemmen meer dan vier jaar geleden. Een fantastisch resultaat', vindt lijsttrekker Jacco Schonewille.

Nieuwe zetelverdeling provincie Zuid-Holland

Forum voor Democratie: 11 zetels (+11)
VVD: 10 zetels (0)
GroenLinks: 5 zetels (+2)
D66: 5 zetels (-2)
PvdA: 4 zetels (-1)
CDA: 4 zetels (-3)
PVV: 4 zetels (-4)
ChristenUnie: 3 zetels (0)
50PLUS: 2 zetels (0)
Partij voor de Dieren: 2 zetels (0)
SP: 2 zetels (-3)
SGP: 2 zetels (-1)
DENK: 1 zetels (+1)
LPZH: 0 zetels (0)
NIDA: 0 zetels (0)
Code Oranje: 0 zetels (0)
Jezus Leeft: 0 zetels (0)

Lees ook: Meeste stemmen Kaag en Braassem op VVD, Forum voor Democratie tweede

advertentie advertentie