Meester-Gezelprijs voor Gerard en Thomas van Verbij Hoogmade BV

Foto: René van der Burg

HOOGMADE - De eerste NCE Meester-Gezelprijs is uitgereikt aan Gerard Kleijn en Thomas van Harten van Bouw- en molenmakersbedrijf Verbij Hoogmade BV. Het duo krijgt de prijs vanwege de manier waarop de kennis over het restauratievakmanschap van leermeester op leerling wordt overgebracht.

De prijs is een initiatief van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE). 'Het restauratievak leer je namelijk niet alleen uit boeken, maar juist in de praktijk van de leermeester', zegt jurylid Wim van der Maas. 'Daarbij is een goede samenwerking essentieel. In veel inzendingen zagen we dit terug, maar vooral bij Gerard en Thomas.' Het duo was samen met twee andere duo's genomineerd voor de prijs.

Kleijn is blij met de prijs. 'Wat ik zelf heel belangrijk vind, is dat ik jongens zoals Thomas langzaam verder breng. Dat doe ik druppelsgewijs. Het is net als koffiezetten: steeds een druppeltje meer verantwoordelijkheid en uiteindelijk heb je en pot koffie', legt de leermeester uit. 'Gerard heeft mij geleerd om goed te kijken. Beter een half uur langer kijken in het begin, dan later een halve dag meer werk', voegt Van Harten toe.

De heren mogen ieder 300 euro aan gereedschap of materiaal uitzoeken voor hun vakdiscipline. Daarnaast ontvangen ze ieder 1500 euro om te besteden aan opleidingsmodules van het NCE of andere erfgoedstudies, of aan een studiereis.

advertentie advertentie