Middeleeuws feest succesvol afgesloten met bootrace en boogschieten

Foto: Omroep West

RIJPWETERING - Al strompelend bestijgt koning Mark de Haas zijn troon midden op het weiland tussen Oud Ade en Rijpwetering. De plek waar zijn zus en koningin Angela deze week zetelt blijft deze middag leeg, zij heeft vaderdagverplichtingen. Volgens de Haas is de functie te vergelijken met prins carnaval: 'ambassadeur van het feest en bij iedereen bekend'. Dat bij de vorige editie in 2009 zijn ouders het koningskoppel vormden 'heeft waarschijnlijk wel invloed gehad op het stemgedrag', aldus de middels een voetbalactie geblesseerde 'Oudaaier', zoals de inwoners van Oud Ade onder de dorpsbewoners bekend staan.

Dorpsgenoot Theo Tersteeg mag het boogschieten begeleiden. Voor de 70-jarige komt dat niet geheel uit de lucht vallen. Toen hij met pensioen ging kreeg hij een boogschietcursus cadeau en in zijn tuin, die zichtbaar is vanaf het festivalterrein, heeft hij zelfs een boogbaantje staan. 'Het is best een ding, want het veiligheidsaspect is best wel belangrijk.' Zijn expertise komt goed van pas tijdens het Middeleeuwse dorpsfeest dat deze zondagmiddag zijn laatste dag ingaat.

Groot succes

Tersteeg is niet de enige vrijwilliger die zijn steentje bijdraagt. In totaal werken er 200 mensen mee aan het evenement. En dat mag een succes genoemd worden. 'We hadden een paar leuke dagen met het dorp in gedachten maar dat is een beetje uit de hand gelopen,' aldus één van de vier vrienden die het initiatief namen voor 'een leuk dorps evenementje.' Wout van Zeil vertelt dat er tijdens de openingsceremonie op maandag al 800 mensen klaarstonden met kom voor soep en brood. Vervolgens stonden vrijdag 2000 mensen in de weilanden om naar het katapult schieten te kijken en de feesttent op zaterdagavond kon 1200 mensen aan en was 'strak uitverkocht', aldus de enthousiaste organisator.

De spannende platte botenrace trekt zondagmiddag de meeste bezoekers. De teams van 'Rippers' (Rijpenaren) en Oudaaiers peddelen om het hardst zodat het kind dat achterop de boot staat als eerste de bel kan luiden. Al met al zorgt het evenement tot verbroedering en saamhorigheid zegt koning Mark de Haas. 'Grote klasse hoe het leeft onder de bevolking en geweldig hoe iedereen in de wijk dit allemaal heeft opgepakt.'

advertentie advertentie