Middeleeuwse Feesten: ‘t Gilde maakt goede doelen en koningspaar bekend

Kroning Middeleeuwse Feesten Foto: Dennis
Kroning Middeleeuwse Feesten Foto: Dennis

OUD ADE/RIJPWETERING - Het was druk vrijdagavond in de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk in Rijpwetering. 't Gilde der Lage Landen maakte bekend naar welk goede doelen de opbrengst van de Middeleeuwse Feesten gaat. En belangrijker, wie de nieuwe koning en koningin werden.

Bommetje vol was de kerk. Stoelen werden bijgehaald, mensen stonden in de gangpaden, het leek wel of heel Rijpwetering en Oud Ade smachtte naar de onthulling van de nieuwe koning en koningin. Ridder (in de Orde van Oranje-Nassau) Floris Schoonderwoerd heette iedereen in de kerk welkom. Een speciaal welkom was er voor burgemeester in ruste, Rob Daalmeijer, maar ook voor de vorige koning en koningin Willem en Tineke de Haas.

Burgemeester Astrid Heijstee mocht het koningspaar kronen. De keuze was gevallen op Angela en Mark de Haas. Geen moeilijke keuze voor het Gilde, zo bleek: 'Zij werden veel genoemd als kinderen van het koningspaar uit 2009, maar óók vanwege hun vele vrijwilligerswerk voor onze dorpen; de Fancy Fair in Oud Ade, het ROAC-kamp, Js Meddle, dorpsblad De Brug, de Sinterklaasintocht, sportvereniging ROAC en toneelvereniging VIOS.'

Kika en Amandihuis

In hun eerste speech maakte het koninklijk paar bekend dat er niet één, maar twee goede doelen gekoppeld zijn aan de Middeleeuwse Feesten. Als eerste KiKa. Het tweede goede doel is lokaler. Een deel van de opbrengst gaat naar het Amandihuis in Nieuwe Wetering. Nadat de vlaggen waren uitgedeeld aan de wijkraden en Rob Daalmeijer de opgegraven strijdbijl aan de koning overhandigd had, nodigde de koning iedereen uit na te borrelen in de kerktuin. Geheel volgens de traditie der Lage Landen vloeiden wijn ende bieren rijckelyk in de kelken en bleef het nog lang gezellig onrustig naast de kerk.

Strijd om strijdbijl

De Middeleeuwse Feesten bereiken hun hoogtepunt in de week van 12 tot 18 juni wanneer de echte strijd losbarst om de strijdbijl. Tot die tijd houdt 't Gilde der Lage Landen iedereen op de hoogte via haar vernieuwde website www.middeleeuwsefeesten.nl. Uiteraard plaatst de heraut van 't Gilde ook regelmatig berichten op de sociale mediakanalen.

Lees ook: Oud Ade en Rijpwetering strijden na 14 jaar weer tijdens Middeleeuwse Feesten

advertentie advertentie