Middeleeuwse feesten van start: iedereen is welkom bij de strijd om de bijl

Foto: Organisatie (slide voor meer)

RIJPWETERING/OUD ADE - Met een spectaculair openingsfeest zijn op maandag 12 juni de Middeleeuwse feesten geopend in het weiland tussen Rijpwetering en Oud Ade. Elke wijk had zijn eigen tribune en tijdens de ceremonie kregen deze de kans om zich ten overstaan van het hele volk tot de koning en koningin te richten.

Tijdens de vorige editie van de Middeleeuwse Feesten – veertien jaar geleden – werd de strijdbijl begraven. Deze is weer opgegraven en deze week wordt er wederom om gestreden: welke wijk komt na een week van feesten als winnaar uit de bus?

De twee dorpen zijn namelijk verdeeld in acht wijken. Wie de afgelopen weken door Rijpwetering of Oud Ade gereden is, heeft al gezien dat overal vlaggen en vaandels hangen. Het lijkt of elke inwoner van de twee dorpen besmet is met het middeleeuws virus.

Saamhorigheid

‘Bizar’, vertelt een van de organisatoren Arjen van Leeuwen. ‘De een heeft nog een grotere katapult gemaakt dan een ander. Of heeft van karton een complete burcht gebouwd.’ Er zijn in de afgelopen maanden wijkavonden georganiseerd, waar soms meer dan honderd man op afkwam.

‘De saamhorigheid is enorm’, vertelt Arjen. ‘We zagen veertien jaar geleden al dat nieuwe bewoners meteen werden opgenomen en waren ingeburgerd na de feesten. Dat gebeurt nu weer.’

Na de openingsceremonie – compleet met trompettisten, kanonschoten en zevenhonderd koppen soep – werd uit de doeken gedaan wat er deze week allemaal gebeurt en staat het iedereen vrij om zich op de rest van de feesten te storten.

Arjen: ‘Men kon alvast een gok doen wie die heks is, die al weken in de buurt gesignaleerd wordt. Iedereen is al druk aan het puzzelen. Donderdag moet elke wijk definitief aandragen wie zij denken dat het is. Het is iemand die iedereen kent en zondag weten we het, dan worden de aangedragen potentiële heksen op de heksenwaag gewogen: een heks weegt natuurlijk niks.’

De hele week feest

Met een vol programma zetten de Middeleeuwse Feesten de twee dorpen de hele week op zijn kop. Van een middeleeuws klaverjastoernooi, de Kinderburcht en een middeleeuwse vossenjacht naar een quiz met sponsorbarbecue, een feestavond en een eucharistieviering en de middeleeuwse spelen, een tweede feestavond en de grootse afsluiter op zondag.

Het gaat deze hele week om die strijdbijl, met een beetje geluk wordt deze zondag weer begraven. Of hij ooit weer opgegraven wordt? ‘Wat mij betreft wel’, zegt Arjen. ‘Maar niet volgend jaar weer, daar is dit evenement veel te groots voor.’

Iedereen is welkom. Arjen: ‘Er is van alles te doen, ook als je niet uit een van de twee dorpen komt. Vooral zaterdag 17 en zondag 18 juni moet je echt langskomen. Er heerst een braderieachtige sfeer, er is een barbier, vlees of vis en je kan meedoen met allerlei spellen, er zijn demonstraties van oude ambachten. Het is zonde als we dit allemaal opgebouwd hebben voor alleen Rijpwetering en Oud Ade.’

advertentie advertentie