Midden in de nacht rijden verleden tijd? ‘De meeste chauffeurs hier zijn om 17.00 uur al lang weer thuis’

Elwin van Müller-Dachser in Roelofarendsveen zit ruim dertig jaar op de truck Foto: Omroep West

REGIO - In het holst van de nacht de weg op om op tijd bij de klant te zijn. Tussen de middag een gehaktstaaf halen bij de pomp en pas in het donker weer thuis. Nee, zo gaat het in de truckerswereld al lang niet meer. Deeltijdwerk en vrouwen achter het stuur zijn eerder regel dan uitzondering. Toch kampt de transportsector al tijden met openstaande vacatures. Hoe kan dat?

'Er staan nu tweehonderd vacatures open', weet Robert van Dam van transportbedrijf Steenbergen B.V. in Bodegraven. 'Vergrijzing speelt een rol, maar ook werktijden veranderen.'

Vroeger was het heel normaal om je rond 5.00 uur te melden bij de planner voor een rit. En dat vijf dagen in de week. Nu zijn er chauffeurs die pas aan het einde van de ochtend beginnen en maximaal 24 uur per week maken.

Elwin Stegeman van Müller-Dachser in Roelofarendsveen zit al ruim dertig jaar op de truck. Zelf begint-ie bij voorkeur om 3.00 uur 's nachts, 'maar er zijn ook collega's die pas om 14.00 uur beginnen of drie dagen werken, dat kan ook'.

'Wereld van verschil'

'Tien jaar geleden op de vrachtwagen of nu, dat is echt een wereld van verschil', zegt de depotmanager. 'De meeste chauffeurs hier beginnen pas om 7.00 uur en zijn om 17.00 uur al lang weer thuis.'

Minder mensen dus voor hetzelfde aantal ritten. Een oplossing om meer chauffeurs te trekken is de zij-instroom-subsidie. Maar ook een baangarantie moet mensen lokken, met een opleiding die slechts vijf tot zes maanden duurt.

Foto: Omroep West

Met een elektrisch karretje bezorgde hij boodschappen aan huis, 'want ik hield altijd al van autorijden'. Nu zit de 22-jarige Tim op de vrachtwagen. Binnen drie maanden heeft hij zich laten omscholen en dit werk wil hij tot zijn pensioen blijven doen. Transporteurs zijn gek op dit soort zij-instromers.

Dat er toch nog zo veel vacatures zijn, vindt zij-instromer Tim vreemd. 'Het enige minpunt zijn de files onderweg. Verder vind ik het gewoon geweldig, ik vermaak mij wel.'

Met baangaranties, deeltijdmogelijkheden en een goed salaris wil de sector twijfelaars over de streep trekken.

Lees ook: Inwoners van Kaag en Braassem zijn het beste in scheiden van afval

advertentie advertentie