Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bezoekt Kaag en Braassem

werkbezoek Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport Foto: Gemeente Kaag en Braassem

KAAG EN BRAASSEM - Afgevaardigden van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bezochten maandag 25 juli gemeente Kaag en Braassem. Zij kwamen kijken hoe de samenwerking verloopt tussen de partners Alles is Gezondheid, Institute for Positive Health, Alliantie Positieve Gezondheid Zuid-Holland, Energiek Zoeterwoude en gemeente Kaag en Braassem.

Op weg naar een gezonde leefomgeving is Alles is Gezondheid opgezet, een landelijk netwerk van ruim drieduizend organisaties in de politieke en publieke sector die samenwerken aan een vitaler Nederland. Doel is mensen, op de plek waar zij wonen, recreëren en leren, te inspireren en te activeren om aan hun gezondheid te werken.

Het ministerie kwam, samen met de grondlegger van Positieve Gezondheid Machteld Huber, op werkbezoek in Kaag en Braassem om praktijkervaring te delen. Er was aandacht voor ieders rol, de projecten en de wijze waarop de samenwerkingspartners dit inzetten om de beweging naar een gezonder Nederland te versterken en versnellen.

Positieve gezondheid

‘Het gesprek over positieve gezondheid zijn wij met samenwerkingspartners in 2019 gestart’, laat de gemeente weten. ‘Kijk naar wat er wel is en wat je nog wel kunt, in plaats van kijken naar wat er niet is. We bevorderen gezond gedrag en verlagen de drempel naar sporten, bewegen en gezond eten.'

Daarbij wordt ingezet op het verbinden en ontmoeten bij verenigingen en buitenruimte. 'We geloven erin dat als mensen van betekenis kunnen zijn of onderdeel van een groep, eenzaamheid voorkomen kan worden en mensen zich beter voelen. Eventueel met ondersteuning van de Driemaster kan iemand kijken wat hij wil verbeteren of veranderen. En of hij dat zelf kan met zijn omgeving of hierbij ondersteuning nodig heeft. Deze methode heet Positieve Gezondheid.'

advertentie advertentie