Molens Kaag en Braassem doen mee aan Maalmarathon die zeven dagen duurt

KAAG EN BRAASSEM - Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat het Gilde van Vrijwillige Molenaars werd opgericht. In 2022, het Jaar van de Molenaar, wordt extra aandacht gevraagd voor molenaars en hun molens met onder andere een zevendaagse maalmarathon. Ook molens in Kaag en Braassem doen mee aan de marathon.

De maalmarathon is van donderdag 1 tot en met vrijdag 9 marathon. Molens in gemeente Kaag en Braassem die meedraaien in het maalrooster zijn de Roode Molen in Oud Ade, de Googermolen in Roelofarendsveen én de Blauwe Molen, de Vlietmolen en de Does- en Kalkmolen in Hoogmade.

Molens hadden cruciale betekenis

Nederland kende in de afgelopen eeuwen tienduizenden molens die van cruciale betekenis waren voor de waterbeheersing, de voedselvoorziening en de industrie. Zonder molens had Nederland er heel anders uitgezien. Door de toenemende mechanisatie vanaf eind 19ste eeuw kwamen echter steeds meer molens stil te staan en werden in veel gevallen gesloopt. 

Om dat tij te keren, werd in 1923 een vereniging opgericht die zich ging inzetten voor het behoud van de nog resterende molens: De Hollandsche Molen. Om de grote rol van molens in de historie voor latere generaties in beeld te houden. Eind jaren zestig kwam bij acht jongeren het idee op dat molens niet alleen maar gerestaureerd moesten worden, maar ook moesten draaien. Of zelfs weer malen. Ze beseften ook dat er deskundigheid nodig was om met dit eeuwenoude industriële erfgoed te werken. Maar met de molens waren ook veel beroepsmolenaars verdwenen.

Daarom richtten ze in 1972 het Gilde van Vrijwillige Molenaars op. Met als doelstelling landelijk voor vrijwilligers een opleiding te verzorgen om vakbekwaam en veilig een molen te kunnen bedienen. Enkele van de laatste beroepsmolenaars bleken bereid hun kennis over te dragen.

Tegenwoordig

Inmiddels hebben ervaren vrijwillige instructeurs die rol overgenomen. Sindsdien zijn al meer dan tweeduizend wind- en watermolenaars gediplomeerd. Ook zijn er nog honderden vrijwilligers in opleiding. Nieuwe aanwas van molenaars blijft nodig, want de vergrijzing gaat ook aan deze groep gepassioneerde mensen niet voorbij.

Om het 50-jarig jubileum te vieren verzorgt het Gilde maandelijks per provincie extra activiteiten. Zuid-Holland is in september aan de beurt. Hier wordt het onder andere gevierd met een zevendaagse maalmarathon. Van 1 tot en met 7 september laten molenaars continu – in een estafette – ergens in de provincie één of meer molens draaien. Ook ’s nachts. Bezoek is daarbij doorgaans welkom.

Maalrooster Kaag en Braassem

In gemeente Kaag en Braassem draaien de volgende molens op de volgende dagen:

1 september - Roode Molen, Oud Ade
2 september - Googermolen, Roelofarendsveen
3 september - Blauwe Molen, Hoogmade
4 september - Vlietmolen, Hoogmade
5 september - Blauwe Molen, Hoogmade
7 september - Does- en Kalkmolen, Hoogmade + Blauwe Molen, Hoogmade

Het exacte rooster vind je via deze link

Open Monumentendag

Ook tijdens de komende Open Monumentendagen, zaterdag 10 en zondag 11 september, verwelkomen molenaars graag bezoekers op hun molens. Om over de molen en hun mooie hobby te vertellen.

www.vrijwilligemolenaars.nl

advertentie advertentie