Mondkapjes en QR-code vanaf zaterdag op veel meer plekken verplicht

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Het coronatoegangsbewijs wordt vanaf zaterdag 6 november in veel meer sectoren ingevoerd. Ook het dragen van een mondkapje wordt op meer plaatsen weer verplicht. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie.

Om de oplopende coronacijfers een halt toe te roepen, zijn er volgens het kabinet extra coronamaatregelen nodig. Het coronatoegangsbewijs wordt vanaf zaterdag ook verplicht op de terrassen van horecagelegenheden. Ook in bijvoorbeeld de sportschool of tijdens een muziekles is een QR-code verplicht voor mensen die 18 jaar en ouder zijn.

Vanaf zaterdag wordt het ook weer verplicht om een mondkapje te dragen in onder meer supermarkten, winkels, pretparken en bij contactberoepen, zoals de kapper. Ook in stations en perrons gaat weer een mondkapjesplicht gelden.

Thuiswerken

Vanaf woensdag 3 november wordt het advies om thuis te werken aangescherpt. Werknemers die thuis kunnen werken, worden gevraagd om dat de helft van de werktijd te doen. 'Voor mensen die wel naar hun werk moeten of in hun vrije tijd op pad gaan, geldt de oproep: mijd drukte onderweg en reis zoveel mogelijk buiten de spits', aldus de Rijksoverheid in een bericht.

Premier Rutte benadrukte ook dat het van belang is dat de basisregels worden nageleefd. Daarmee doelt hij op het laten testen bij klachten, geen handen schudden, anderhalve meter afstand van elkaar houden en zorgen voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

Voorbereiden van maatregelen

Het kabinet werkt ondertussen aan andere, meer ingrijpende coronamaatregelen, die binnenkort mogelijk ingezet worden. 'Daar waar nu al voor bezoekers om een coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, bijvoorbeeld in de horeca, wil het kabinet dat de werkgever ook aan zijn werknemers een coronatoegangsbewijs vraagt. Daarnaast willen we het ook voor werkgevers in andere sectoren mogelijk maken om te kiezen voor coronatoegangsbewijzen. Deze mogelijkheid moet dan ook voor de zorg worden geboden', valt te lezen in de uitleg van de Rijksoverheid.

Daarnaast wil het kabinet het ook mogelijk maken om het coronatoegangsbewijs in te voeren in andere sectoren. Bijvoorbeeld in de niet-essentiële detailhandel, maar ook in dierentuinen en pretparken. 'Deze maatregelen moeten specifiek gebruikt kunnen worden in dorpen en steden met een lage vaccinatiegraad en waar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames hoog is.'

De bovenstaande maatregelen worden voorbereid, in afstemming met onder andere werkgevers en werknemers. De Tweede Kamer heeft er uiteindelijk een laatste stem in. Op 12 november bekijkt het kabinet de coronasituatie in Nederland, aan de hand van een nieuw advies van het Outbreak Management Team (OMT).

advertentie advertentie