Na 15 jaar trouwe dienst moet buurtbus chauffeur Jan ermee stoppen

Buurtbus Foto: De halte aan de Schoolbaan in Roelofarendsveen. (Syb van Ruiten)

ROELOFARENDSVEEN - De buurtbus tussen Roelofarendsveen en Lisse is voor velen een belangrijk vervoersmiddel. Chauffeur Jan van der Poel zorgt er al jaren voor dat de passagiers op hun bestemming komen. Na vijftien jaar trouwe dienst gaat hij echter met pensioen. Om ervoor te zorgen dat de bus blijft rijden, is hij nu op zoek naar een vervanger.

Toen Jan vijftien jaar geleden bij zijn vorige baan stopte, werd hij benaderd om op de buurtbus te komen rijden. Dat wilde hij wel. Inmiddels is de lijndienst van Roelofarendsveen naar Lisse hem wel bekend. Langs de ringvaart rijdt de bus over de dijk via Buitenkaag naar Lisse. Iedere keer datzelfde stuk verveelt Jan niet. ‘Het is iedere keer weer anders. Het hangt ook van het weer af. Over de dijk is er altijd wel wat te zien, veel fietsers en wandelaars bijvoorbeeld.’

Zijn bus zit niet altijd helemaal vol. ‘In de schoolperiode is de bus goed gevuld. Maar verder kunnen er altijd wel mensen bij.’ In het zomerseizoen functioneert de bus als dienst richting Kaageiland. Vooral uit Lisse stappen veel mensen op, om naar de Kaag te gaan. ‘Het grappigste is wel dat je allerlei soorten passagiers aan boord krijgt. Sommige mensen
hebben hulp nodig bij het in- en uitstappen, dan is het ook fijn om te helpen.’

Geen zorgen over de toekomst

Oud-collega Frans van der Ploeg was ook chauffeur van de buurtbus. ‘Ik weet niet of je mijn record gaat verbreken’, zegt hij grappend. ‘Maar ik deed het ruim vijftien jaar.’ Jan begon in december 2008. ‘In november moet ik stoppen. Dus dan heb ik het ook bijna vijftien jaar gedaan’, vertelt hij.

Over de toekomst van de buurtbus maakt Jan zich geen zorgen. ‘Arriva exploiteert in Zuid-Holland meerdere buurtbusdiensten. In vergelijking zitten wij dan nog aan de goede kant.’ Komend jaar zijn er meer chauffeurs van de buurtbus die er vanwege hun leeftijd mee moeten stoppen. Het is daarom belangrijk dat er een opvolger voor Jan komt.

De opvolger van Jan moet aan een aantal eisen voldoen: ‘Je moet natuurlijk een autorijbewijs hebben, maar het hangt er ook vanaf hoe netjes je met de bus rijdt. Bovendien moet je altijd vriendelijk zijn.’ Jan heeft nog eventjes om afscheid te nemen. Hij rijdt voor het laatst op de buurtbus op de laatste zaterdag van oktober.

Jan van der Poel vertelde in KB Actueel over zijn tijd bij de buurtbus. Het gesprek is hieronder terug te luisteren. Na drie weken zomerstop, is KB Actueel iedere zaterdag tussen 12 en 14 te horen op Studio Kaag en Braassem.
advertentie advertentie