Netbeheerder Liander investeert 290 miljoen euro in te krap elektriciteitsnet

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Liander investeert in de komende drie jaar 290 miljoen euro in het elektriciteitsnetwerk, in het deel van Zuid-Holland waar de netbeheerder actief is. Zo hoopt het bedrijf te kunnen blijven voldoen aan de groeiende vraag naar capaciteit op het net.

In die drie jaar moeten twee nieuwe elektriciteitsverdeelstations en extra capaciteit op drie bestaande stations gerealiseerd worden. Daarnaast worden zo'n 600 kilometer aan extra elektriciteitskabels en 222 nieuwe transformatorhuisjes aangelegd. Naast uitbreiding, richt Liander zich ook op innovatie om het elektriciteitsnet zo efficiënter te kunnen gebruiken.

Op veel plekken is volgens de netbeheerder een verdubbeling van de capaciteit van het elektriciteitsnet nodig. De investeringen die Liander aankondigt voor de aankomende drie jaar moeten daar een grote bijdrage aan leveren. Verder staan er tot 2031 grote investeringen op de planning. Zo wordt onder andere de capaciteit van het elektriciteitsstation in Leimuiden verzwaard.

Groene stroom terugleveren

Zonnepanelen op daken, windturbines en zonneparken zorgen ervoor dat steeds meer groene stroom via het elektriciteitsnet naar andere verbruikers getransporteerd moet worden. Daarnaast is er ook steeds meer vraag naar elektriciteit, onder meer omdat bedrijven en woonwijken van het gas worden afgesloten.

Volgens Liander zouden tot 2031 ongeveer 13 van de 18 elektriciteitsstations in het noorden van Zuid-Holland overbelast raken, als er niets wordt gedaan aan het netwerk.

advertentie advertentie