Nieuw Ringvaartaquaduct moet doorstroming A4 verbeteren

Gepubliceerd op 13 september 2019 om 13.21 uur

ROELOFARENDSVEEN - Er komt een nieuw Ringvaartaquaduct op de A4 bij Roelofarendsveen, in de richting van Amsterdam naar Den Haag. Het nieuwe aquaduct komt op dezelfde plek als het huidige Ringvaartaquaduct. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) besloten.

Het besluit maakt deel uit van de Verkenning A4 Burgerveen-N14, waarbij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maatregelen onderzoekt om de doorstroming op de A4 te verbeteren. Bij alle onderzochte alternatieven wordt de snelweg tussen knooppunt Burgerveen en de N14 verbreed met een extra rijstrook in beide richtingen. 'Het oude Ringvaartaquaduct is niet breed genoeg voor het toevoegen van een extra rijstrook', meldt Rijkswaterstaat.

Ook de doorrijhoogte is te krap en zorgt een middenpijler op de snelweg voor onduidelijkheid. 'Daarom wordt het oude Ringvaartaquaduct in de richting van Amsterdam naar Den Haag vervangen door een nieuw en breder Ringvaartaquaduct.' Het aquaduct in de andere rijrichting stamt uit 2010 en heeft wel voldoende ruimte voor een extra rijstrook. Dit aquaduct hoeft niet te worden aangepast of vervangen.

Twee varianten

Er zijn twee varianten onderzocht om het oude Ringvaartaquaduct te vervangen. Variant West, waarbij er een nieuw aquaduct komt op de plaats van het oude aquaduct. En variant Oost, waarbij er een nieuw aquaduct komt ten oosten van de bestaande rijbaan van de A4, naast het aquaduct van 2010. 'Vanwege de grote maatschappelijke impact van variant Oost en omdat voldoende informatie aanwezig is om een beslissing te nemen, heeft de minister nu al een keuze gemaakt voor variant West.'

Sommige bedrijfspanden staan dicht bij de snelweg, voor het uitvoeren van variant Oost zou dat voor een flink aantal bedrijven gevolgen hebben. Veel bedrijven zouden zelfs (deels) weg moeten. Ook bestaan er meer nadelige gevolgen voor het milieu dan bij variant West. Aan het eind van dit jaar wordt het gehele onderzoek van de verkenning afgerond. Begin 2020 wordt er een voorkeursalternatief vastgesteld door de minister. Als alles naar planning verloopt kan in 2028 worden begonnen met de realisatie van het project.

Informatieavond

Op 23 september wordt een informatieavond georganiseerd in Nieuwe Wetering. Vertegenwoordigers van het ministerie zijn daarbij aanwezig om vragen te beantwoorden over het project. De bijeenkomst is van 19.00 tot 21.00 uur in restaurant Tussen Kaag en Braassem.

Lees ook: Informatieavond over voortgang plannen voor verbreding van A4

advertentie advertentie