Nieuwe coronabesmettingen lopen op, GGD voert risicogestuurd onderzoek uit

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Vanwege het stijgende aantal nieuwe coronabesmettingen voert GGD Hollands Midden nu risicogestuurd bron- en contactonderzoek uit. Mensen die positief getest zijn worden gebeld over de uitslag en leefregels. De GGD vraagt hen vervolgens zelf hun sociale omgeving te informeren dat zij in quarantaine moeten.

'Als het iemand niet lukt om de omgeving te informeren, dan doet de GGD dat', meldt GGD Hollands Midden. 'Op die manier hoopt de GGD dat alle betrokkenen zo spoedig mogelijk worden geïnformeerd.' In de week van 15 tot en met 21 maart testten 2307 personen uit de regio positief op het coronavirus. Een week eerder waren dat er 1789.

Op dit moment zijn er ruim 200 clusters in de regio Hollands Midden, drie of meer besmettingen die te herleiden zijn naar een plaats en tijdstip. 'Op dit moment zijn er 86 clusters binnen het onderwijs en 29 binnen de zorg. Ook zijn er 93 overige clusters. Onder overige clusters vallen bedrijven en thuissituaties.'

Bij de clusters in de zorg lijken de eerste positieve effecten van het vaccineren zichtbaar te worden. Het aantal clusters in de zorg neemt namelijk af en er komen bijna geen clusters meer voor onder de oudste doelgroepen. 'Dat zijn de doelgroepen die zijn gevaccineerd', aldus de GGD.

Vaccinaties

Afgelopen dinsdag waren 21.115 inwoners van Hollands Midden volledig gevaccineerd. 49.990 personen zijn één keer gevaccineerd, zij krijgen binnenkort hun tweede prik. 'Op dit moment zijn er ongeveer 1200 vaccins per dag beschikbaar voor Hollands Midden. Dat aantal gaat de komende maanden wel oplopen, maar minder snel dan eerst werd verwacht.' In het hele werkgebied van de GGD wonen meer dan 750.000 mensen.

Halverwege april zijn er voldoende vaccins beschikbaar om twee nieuwe vaccinatielocaties te openen in het gebied. In Noordwijkerhout en Bergambacht worden dan ook 300 ouderen per dag gevaccineerd. 'Op dit moment is de doelgroep 75 jaar en ouder aan de beurt voor vaccinatie.'

AstraZeneca hervat

Woensdag is het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin weer hervat. Zorgmedewerkers van wie de afspraak was geannuleerd, kunnen een nieuwe afspraak maken. De GGD verwacht de ingelaste pauze van het prikken met dit vaccin binnen een week ingehaald te hebben.

Lees ook: Aantal nieuwe coronabesmettingen in Kaag en Braassem stijgt met bijna 20 procent

advertentie advertentie