Nominatie Naktuinbouw voor verkiezing beste mbo-leerbedrijf 2023

studenten op stage bij Naktuinbouw Foto: Naktuinbouw Roelofarendsveen
studenten op stage bij Naktuinbouw Foto: Naktuinbouw Roelofarendsveen

ROELOFARENDSVEEN - Naktuinbouw is één van de tien genomineerde leerbedrijven voor mbo-studenten in de sector Voedsel, Groen en Gastvrijheid. Dat heeft SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) bekendgemaakt.

Mbo-studenten volgen het praktijkdeel van hun opleiding bij een door SBB-erkend leerbedrijf. Door studenten te helpen opleiden, leveren erkende leerbedrijven een belangrijke bijdrage aan de toekomst van het vakmanschap.

De kwaliteitsdienst voor teeltmateriaal van Naktuinbouw uit Roelofarendsveen is blij verrast met de nominatie. 'Wij ontvangen graag én regelmatig stagiaires bij Naktuinbouw', vertelt Marcel Brans. 'Zij doen bij ons praktijkervaring op in diverse vakgebieden. Zo kunnen zij wat zij op school leerden in de praktijk brengen. En kennismaken met het werken in een bedrijf.'

Naktuinbouw vindt het belangrijk om een leerbedrijf te zijn. 'Wij organiseren ook excursies voor basisschoolleerlingen en mbo- en hbo-studenten. Het is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan de (toekomstige) arbeidsmarkt.'

Toetslaboratorium

Naktuinbouw onderzoekt rassen, keurt en inspecteert zaad- en plantmateriaal en toetst op ziekten en plagen. Dit laatste gebeurt onder andere in het toetslaboratorium. Ook in dit deel van het bedrijf ontvangt Naktuinbouw regelmatig mbo- en hbo-studenten.

Maarten Seijn werkt als senior laborant bij Naktuinbouw en is één van de praktijkbegeleiders. 'Als praktijkopleider neem je studenten mee naar hun toekomst. Je geeft kennis en vaardigheden door zodat stagiaires hun diploma kunnen halen. Mogelijk zijn dit toekomstige collega’s. Ik vind het praktijk opleiden leuk, omdat je studenten enthousiast maakt voor het werk. Je begeleidt, inspireert en beoordeelt. Als praktijkopleider ben je getuige van de ontwikkeling en succes van de stagiair.'

Ambassadeursgala

Van november tot januari konden scholen, bedrijven en studenten voordrachten indienen. Een jury nomineerde uit deze voordrachten 87 leerbedrijven en 81 praktijkopleiders in negen sectoren. Voor maandag 15 mei organiseren de MBO Raad en SBB het Ambassadeursgala. Dan kiest een jury de beste mbo-student van Nederland. Ook maakt zij de landelijke winnaars van de verkiezing beste leerbedrijf en beste praktijkopleider bekend. Zij mogen zich een jaar lang Beste Leerbedrijf of Beste Praktijkopleider van Nederland noemen.

Door de inzet van de 250.000 erkende leerbedrijven en de ruim 300.000 praktijkopleiders kunnen mbo-studenten de praktijkervaring opdoen die ze hard nodig hebben. Het overzicht van alle winnaars staan op de website van SBB.

advertentie advertentie