Oma Betty leest elke maand voor in bieb Leimuiden: ‘Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling’

LEIMUIDEN - In Bibliotheek Rijn en Venen in Het Spant in Leimuiden leest Oma Betty bijna elke eerste woensdag van de maand voor aan de allerkleinsten. Oma Betty is Betty van der Heijden, zelf oma van elf kleinkinderen tussen de 1 en 12 jaar.

Voorlezen heeft de Leimuidense altijd gedaan. 'Aan mijn eigen kinderen en als ik nu bij mijn kleinkinderen aan het oppassen ben, doe ik het ook als ze dat vragen', vertelde Van der Heijden in het programma KB Actueel afgelopen zaterdag. Maar voorlezen voor een groep kinderen in de bibliotheek is nieuw voor haar. 'Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling. Om de kinderen te stimuleren zelf te gaan lezen, ze er eigen mee te maken.' 

Korte spanningsboog

Al is dat met de allerkleinsten in de groep wel lastig, want de voorleesochtend is voor kinderen van 0 tot 4 jaar. 'De spanningsboog bij die kleintjes is heel kort. Die gaan van alles doen. Maar ik lees wel door en probeer ze er steeds weer bij te betrekken.' Dit doet zij door boeken te kiezen die kijkplaten hebben. 'En afgelopen voorleesochtend hadden we ballonnen voor de kinderen en zongen we een liedje. En als je voorleest en het gaat bijvoorbeeld over een poes, dan vraag je "Wat voor geluid maakt een poes?"

Voorleesoma

Van der Heijden werd voorleesoma Betty via haar buurvrouw die actief is bij de Family Factory. Ze vroeg Van der Heijden of ze bij de toneelclub waar ze zit, Lythemuthen in Leimuiden, eens wilde vragen of iemand het voorlezen in de bibliotheek leuk zou vinden. 'Toen zei ik, daarvoor hoef je niet te zoeken, dat vind ik zelf leuk.'

Woensdag 7 december leest Oma Betty weer voor om 9.00 uur. Ook in 2023 zijn er nog voorleesochtenden. Op de data: 1 februari, 5 april, 7 juni en 5 juli.

Lees ook: Oma Betty leest allerkleinsten voor in bibliotheek Leimuiden

Beluister hieronder het volledige interview met Betty van der Heijden. KB Actueel wordt iedere zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur uitgezonden op de radio bij Studio Kaag en Braassem.
advertentie advertentie