Kaag en Braassem ‘laag blootgestelde gemeente’ qua ultrafijnstof rond Schiphol

Foto: John van der Tol

KAAG EN BRAASSEM - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek naar de langetermijneffecten van ultrafijnstof in de omgeving van Schiphol. Daaruit blijkt dat Kaag en Braassem een 'laag blootgestelde gemeente' is.

Ultrafijnstof zijn zeer kleine deeltjes fijnstof in de lucht die vrijkomen bij verbranding, bijvoorbeeld bij de uitstoot van (vlieg)verkeer, huishoudens en industrie. Uit het RIVM-onderzoek blijkt dat blootstelling aan ultrafijnstof van vliegtuigen rond Schiphol mogelijk kan leiden tot nadelige effecten op het hart- en vaatstelstel. Ook bestaande aandoeningen aan de luchtwegen kunnen door korte blootstelling tijdelijk verergeren. Het rapport is in te zien op de website van het RIVM.

Kaag en Braassem

In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen ‘hoog blootgestelde gemeenten’ en ‘laag blootgestelde gemeenten’. Kaag en Braassem behoort tot de categorie ‘laag blootgestelde gemeenten’. Inwoners van ‘hoog blootgestelde gemeenten’ worden blootgesteld aan concentraties die hoger zijn dan het 95-percentiel (4250 deeltjes / cm3) van de totale range aan blootstelling. Inwoners van Kaag en Braassem worden dus blootgesteld aan concentraties die lager zijn dan 4250 deeltjes / cm3.

Vragen

Vragen die op de RIVM-pagina niet beantwoord worden, kunnen gesteld worden via mmk@ggdhm.nl of telefonisch op 088-3083381 (met een terugbelverzoek).

advertentie advertentie