Opbrengst sluisconcert meer dan verwacht, exacte bedrag volgt later

Foto: Een goed gevulde sluis hoorde de klassieke Oekraïense muziek. (Dennis)
Foto: Dennis
Foto: Dennis

ROELOFARENDSVEEN - Honderden toeschouwers zagen vanuit hun boot of vanaf de kade zaterdag de vijfde editie van het sluisconcert. Na jaren van afwezigheid stond het muzikale schouwspel deze keer in het teken van Oekraïne. Zo verzorgde het Ukraine Liberation Orchestra het benefietconcert, waarvan de opbrengsten gaan naar de wederopbouw van het conservatorium in de Oekraïense stad Charkov.

De keuze voor dit doel kwam van de muzikanten zelf, vertelt organisator Loes Hoogenboom: ‘Ze hoefden er geen moment over na te denken. Veel van hen zijn hun carrière daar gestart.’ Het conservatorium in Charkov is een van de grootste van het land, maar door de oorlog is er veel schade. ‘Door een bomaanslag zijn alle ruiten gesprongen en veel instrumenten onbruikbaar. Inmiddels zijn de scherven opgeruimd, maar veel piano’s zijn nog steeds onbruikbaar’, aldus Loes.

Muziek stond voorop

‘De muzikanten vonden het prachtig. Ze spelen vaak in kerken, maar zelden op een plek zo bijzonder als een monumentale sluis gevuld met bootjes.’ Hoogenboom is ook tevreden met de opkomst, die relatief hoog was ondanks het voorspelde regenachtige weer. ‘Gelukkig bleef het droog, de stortbui wachtte tot na het optreden.’ Volgens haar verbonden de muzikanten met het publiek. ‘De bootjes deinsden op het ritme van de muziek heen en weer.’

De oorlog voerde niet de boventoon. De muzikanten en organisatie kozen ervoor om vooral veel te laten horen van de Oekraïense cultuur. Ook het volkslied werd expres gemeden. Het concert begon met een hoopvol gebed: ‘dat de dag van morgen iets beters brengt’. Daarna klonk vooral traditionele Oekraïense muziek. Het klassieke orkest speelde ook veel operaklassiekers.

Tussen de aanwezigen waren ook veel mensen en kinderen uit Oekraïne. Ze herkenden de muziek en zongen richting het einde van het optreden zelfs mee. Alle vluchtelingen die in Kaag en Braassem worden opgevangen, waren uitgenodigd. Ook de genodigde Oekraïense ambassadeur en zijn gezelschap waren aanwezig. ‘Ze vroegen of we wilden dat ze wat vertelden, maar we kozen ervoor om er geen politieke avond van te maken’, vertelt Loes daarover.

Realiteit als vluchteling

Voor de beroepsmuzikanten van het Ukraine Liberation Orchestra is het fijn om weer op te treden. Stuk voor stuk verblijven de leden in een opvang zoals alle andere vluchtelingen uit Oekraïne. Loes licht toe: ‘In hun thuisland zijn ze muzikant, maar door de oorlog is de realiteit dat ze ‘gewoon’ werk hebben. Zo werkt een van hen in een koekjesfabriek, de ander als schoonmaker in een hotel. We hebben ze daarom extra in de watten gelegd, met een lunch en diner.’

De kosten van het evenement zijn vooral gedekt door de vele sponsors. Vooral het sponsoren van materiaal, en door het werk van vele vrijwilligers, bespaart de organisatie veel geld. ‘Het eerste waar ik aan denk bij Roelofarendsveen is wat er wel niet mogelijk is als je de juiste mensen bij elkaar zoekt.’ Het neerzetten van het concert is namelijk een hele kluif en het keert daarom niet ieder jaar terug.

Wat de precieze opbrengst van de benefietavond is, wil de organisatie nog niet kwijt. Loes: ‘We maken de balans nog op. De totale opbrengst is wel meer dan we hadden verwacht. Daarnaast willen we het bedrag aan de muzikanten aanbieden en er echt een moment van maken.’ Wanneer dat gebeurt maakt de organisatie later bekend.

advertentie advertentie