Over drie weken Tweede Kamerverkiezingen: dit is er dit jaar anders

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Op woensdag 17 maart vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Vanwege het coronavirus zijn er diverse maatregelen om het stemmen op een verantwoorde manier te laten verlopen.

Op 17 maart kan een stem worden uitgebracht in een van de veertien stembureaus in de gemeente. Kiezers, die als gevolg van het coronavirus tot een van de risicogroepen behoren, kunnen gebruik maken van de mogelijkheid om eerder te stemmen. Dit kan op maandag 15 of dinsdag 16 maart. Dat kan op 15 maart in De Ontmoeting in Leimuiden, op 16 maart in Gebouw Immanuel in Woubrugge en op beide dagen in het gemeentehuis in Roelofarendsveen.

Inwoners van 70 jaar en ouder kunnen ook per brief stemmen. Daarvoor hoeven zij niets aan te vragen. Alles wat daarvoor nodig is wordt per post verstuurd.

Mondkapje verplicht

De inrichting en werkwijze in stembureaus is anders dan anders. Zo is het stembureau anders ingericht, zodat er anderhalve meter afstand gehouden kan worden tussen kiezers onderling en de leden van het stembureau.

Het dragen van een mondkapje in de stembureaus is verplicht. Mensen die zich niet houden aan de regels, kunnen de toegang tot het stembureau worden ontzegd.

Gezondheidscheck

Bij de stempas, die per post wordt verstuurd, zit dit jaar ook een gezondheidscheck. Deze check bestaat uit een aantal vragen die doorlopen dienen te worden voordat iemand naar een stembureau gaat.

Als iemand de onderstaande vragen met ja kan beantwoorden, is het de bedoeling om niet zelf naar het stembureau te gaan. Het is dan mogelijk om iemand anders te machtigen om een stem uit te brengen.

  • Heeft u last van hoesten, verkoudheid, verhoging of koorts, benauwdheid, niet goed kunnen ruiken of proeven?
  • Heeft u een huisgenoot met milde koorts of benauwdheidsklachten?
  • Heeft u het coronavirus gehad en is dit met een test 7 dagen voordat u gaat stemmen vastgesteld?
  • Bent u in quarantaine vanwege een huisgenoot, teruggekomen uit een risicogebied of u bent gewaarschuwd door de coronamelder-app?
advertentie advertentie