Persconferentie coronavirus: horeca dicht, sportcompetities stilgelegd

Foto: Rijksoverheid

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Alle restaurants, cafés en coffeeshops moeten vanaf woensdagavond 22.00 uur de deuren sluiten. Alleen afhaal en bezorgen blijft toegestaan, ook hotels mogen openblijven. Alle amateursportcompetities, zowel bij de senioren als de jeugd, worden stilgelegd. De maatregelen blijven voor vier weken van kracht.

Premier Mark Rutte maakte dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie verder bekend dat koopavonden worden verboden. Alle winkels - met uitzondering van levensmiddelenwinkels - moeten om 20.00 uur dicht. Alcoholverkoop wordt vanaf acht uur 's avonds verboden. De hygiënevoorschriften in supermarkten moeten worden aangescherpt.

Het maximum toegestane aantal mensen in een binnenlocatie als theaters, is dertig personen per zaal. Evenementen worden verboden. Vriendengroepen mogen, binnen (niet-thuissituatie) en buiten, met maximaal vier personen afspreken. De richtlijn is om thuis maximaal drie mensen te ontvangen.

Mondkapjes verplicht

Verder wil het kabinet zo snel mogelijk het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes verplichten. Dat geldt ook voor alle scholen vanaf het voortgezet onderwijs. Tot dat moment blijft het een zeer dringend advies.

Met deze maatregelen wil het kabinet ervoor zorgen dat sociale contacten en reisbewegingen drastisch worden verminderd, om zo het aantal coronabesmettingen te verminderen. 'Het is aan ons allemaal', roept Rutte op. 'Wees niet die eigenwijze persoon die de randen van de regels opzoekt. Wees de Nederlander die verantwoordelijkheid neemt als het erop aankomt. En dat is nu.'

advertentie advertentie