Persconferentie: lockdown 3 weken verlengd, burgemeesters willen geen avondklok

Foto: Rijksoverheid

KAAG EN BRAASSEM - De harde lockdown die sinds dinsdag 15 december van kracht is in Nederland, wordt met drie weken verlengd. Dat hebben premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een nieuwe coronapersconferentie.

Onder meer winkels blijven gesloten en binnen sporten is verboden tot en met 9 februari. Ook houden scholen voorlopig de deuren gesloten voor het overgrote deel van de leerlingen, al bestaat de mogelijkheid dat basisscholen en kinderopvanglocaties eerder opengaan. Ook moeten leerlingen op middelbare scholen weer anderhalve meter afstand tot elkaar gaan bewaren.

Landelijke media berichtten dat de regering de afgelopen dagen ook heeft overwogen om een avondklok in te stellen. Dat moet voorkomen dat mensen 's avonds bij elkaar op bezoek gaan. Daar wordt, in ieder geval voorlopig, van afgezien.

Wel vraagt het kabinet het OMT (Outbreak Management Team) om een spoedadvies over de effectiviteit en haalbaarheid van een avondklok. Of de avondklok er alsnog komt, wordt volgende week bekendgemaakt.

Burgemeesters tegen avondklok

Een groot deel van de burgemeesters in Nederland is tegenstander van een avondklok. Dat geldt ook voor de politie. Handhaven zou onmogelijk zijn, omdat agenten en boa's niet aan iedereen op straat kunnen waar zij vandaan komen en waar de mensen naartoe gaan.

Geen van de burgemeesters in Hollands Midden, de regio waartoe Kaag en Braassem behoort, wil een avondklok, zegt de Alphense burgemeester Liesbeth Spies. Ook burgemeester Marina van der Velde (VVD) van Kaag en Braassem is volgens Spies geen voorstander van een avondklok.

advertentie advertentie