Politie houdt drie nepagenten aan na actie op A4 bij Roelofarendsveen

ROELOFARENDSVEEN - Drie mannen zijn zaterdag aangehouden omdat zij zich voordeden als politieagenten. Een verontrustend belletje van een weggebruiker leidde tot de aanhouding van de verdachten in het centrum van Amsterdam.

Eerder op de dag werd een buitenlandse bestelauto op de A4, ter hoogte van Roelofarendsveen, aan de kant gezet door politieagenten in een burgervoertuig. 'Tenminste, dat dacht de bestuurder', legt de echte politie uit. Drie nepagenten controleerden de bestelauto, namen geld uit de tas van de bestuurder in beslag en gingen er daarna vandoor. 'De bestuurder van de bestelauto voelde nattigheid en belde de echte politie.'

Bij toeval bleek een bergingsvoertuig, die was ingeschakeld door Rijkswaterstaat vanwege een pechgeval, het incident op zijn dashcam te hebben staan. 'Hij reed ten tijde van het incident namelijk toevallig al voorbij.' Aan de hand van deze beelden wist de politie het kenteken van de auto van de nepagenten te achterhalen. Het werd later getraceerd in het centrum van de hoofdstad.

De drie nepagenten zijn aangehouden. Het gaat om twee mannen van 29 jaar en een man van 44 jaar oud, allen met de Iraanse nationaliteit. 'Allen zitten momenteel nog vast en worden na de strafrechtelijke afhandeling overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.'

Hoe herken je een agent?

De politie legt uit hoe je een agent kunt herkennen. Zo hoeft een politieagent in uniform zich niet uit eigen beweging te legitimeren. 'Maar wel als u erom vraagt', legt de politie uit. Zodra een agent in burger vertelt dat hij van de politie is, dient hij wel het politielegitimatiebewijs te tonen.

Mocht iemand een situatie niet vertrouwen, wordt geadviseerd om naar het alarmnummer 112 te bellen. Zo kan worden nagegaan of er geen nepagenten actief zijn. 'Neem zoveel mogelijk kenmerken op van de nepagent en probeer hem of haar, of het vervoersmiddel, te fotograferen.' De politie benadrukt om hierbij geen onnodige risico's te nemen.

advertentie advertentie