Politie houdt volgende week wapeninleveractie: ‘Een mes bij je dragen is niet normaal’

KAAG EN BRAASSEM - De politie begint volgende week met een inleveractie voor wapens. Bij alle 29 politiebureaus binnen de eenheid Den Haag, dus ook op het bureau in Ter Aar van Politie Kaag en Braassem-Nieuwkoop, komt een gele kliko te staan waarin mensen hun slag- en steekwapens kunnen inleveren. Wie dat doet, wordt niet vervolgd en krijgt ook geen boete.

Met de actie hoopt de politie wapens van de straat te krijgen, maar ook de discussie onder jongeren aan te zwengelen over wapenbezit. 'Er zijn dagelijks geweldsincidenten', vertelt Jasper van der Duin aan Omroep West, mediapartner van Studio Kaag en Braassem. Jongeren lopen met wapens en die wapens worden gebruikt.

'Het is niet normaal dat je een mes bij je hebt als je de stad in gaat of als je gaat stappen. Dus lever hem in, dan kan je ook geen dader worden als je betrokken raakt bij een incident', roept de projectleider van de inleveractie van de politie op.

Van der Duin wil benadrukken dat het succes van de actie niet afhangt van het aantal wapens dat wordt ingeleverd. 'We hopen ook dat jongeren er onderling over gaan praten en dat ouders erover praten met hun kinderen.' Daarom komt er ook een campagne op sociale media waarbij influencer Nesim el Ahmadi is ingeschakeld.

Vuurwapens laten ophalen

Steek- en slagwapens kunnen anoniem worden ingeleverd, zonder juridische gevolgen. Voor vuurwapens ligt dat anders. Daarvoor moet je telefonisch een afspraak maken en dan wordt het wapen thuis opgehaald en door de politie onderzocht. Als het niet is gebruikt kan ook dat zonder juridische consequenties, maar alleen tijdens de actieweek (17 tot en met 22 mei).

advertentie advertentie