Politie leidt 17.000 agenten op voor gebruik van taser: ‘We oefenen ook op elkaar’

Foto: Politie

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - De politie loopt sinds 1 januari rond met een nieuw wapen: een taser. In totaal moeten dit jaar zo'n 17.000 politiemensen worden opgeleid om met het stroomstootwapen te mogen werken. Dat gebeurt in deze regio in politietrainingscentra in Alphen aan den Rijn en Den Haag. 'We oefenen ook op elkaar,' zegt docent Michael Huijs tegen mediapartner Omroep West, 'maar we zetten elkaar niet onder stroom.'

In politietrainingscentrum de Yp langs de A12 in Den Haag worden wekelijks twee klassen van zestien agenten opgeleid om met een taser om te gaan. 'Het is vooral praktijk, het wapen leren kennen, afstanden inschatten, dat soort dingen. Alle collega's die incidenten afhandelen, krijgen dit jaar de opleiding aangeboden', vertelt docent Michael Huijs.

Hij demonstreert in een gymzaal hoe het stroomstootwapen werkt. 'Ik zet hem eerst aan, dan zie ik dat het lampje brandt en ik zie twee lasers. Ik check de display en controleer de stroomboog', zegt hij terwijl het gele wapen in zijn hand knettert.

Oefenen op elkaar

Tijdens de driedaagse training wordt er veel op de oefenpop geoefend, maar ook op elkaar. 'Het is belangrijk om te trainen met een verdachte die echt beweegt. Iemand krijgt beschermende kleding aan en we schieten met nylondraden, waardoor ze geen stroom geleiden. Met stroom oefenen we alleen op de pop', legt Huijs uit.

Het ziet er indrukwekkend uit, als hij voordoet hoe een verdachte wordt benaderd met een taser. De stroomboog op het wapen ratelt. 'Dit wil je niet!' roept Huijs. Hij loopt dichter naar de oefenpop, terwijl hij de lasers op de borst en het bovenbeen van de pop richt. 'Kijk naar je borst!' Als hij de trekker overhaalt, schieten twee stroomdraden met scherpe punten het wapen uit en boren zich in het plastic omhulsel van de pop. 'Effect!' roept de docent en de pop valt om.

Pijl in knieschijf

Huijs doet de pop handboeien om en trekt de scherpe pinnen uit het plastic. 'Als een van die pijlen in een knieschijf zou zitten, dan zou ik hem er niet uittrekken. Dan knip ik de draad door en dan haalt een medisch specialist de pijl eruit', vertelt hij. Als de politie iemand heeft aangehouden met de taser, wordt er altijd een medisch specialist opgeroepen die de verdachte nakijkt.

Er is veel discussie om de inzet van het stroomstootwapen. Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International hebben ernstige bezwaren. Huijs vindt het gebruik goed verdedigbaar. 'Als de pepperspray niet toereikend is en het vuurwapen geen optie, is het stroomstootwapen een hele goede aanvulling. Maar het blijft een wapen en het is nooit leuk om het in te zetten.'

advertentie advertentie