Project ‘skaeve huse’ voorlopig stilgezet: ‘Het is niet een hele fijne week’

RIJNSATERWOUDE - Wethouder Petra van der Wereld (Samen voor Kaag & Braassem) blikt terug op de ontstane ophef over de plannen om zogeheten skaeve huse neer te zetten in Rijnsaterwoude. Het plan kon al rekenen op flinke kritiek van omwonenden, dat werd daarna versterkt toen er een intern communicatieplan van de gemeente online werd gezet waarin ongelukkige passages vermeld stonden. 'Het is niet een hele fijn week, om het zo maar te zeggen.'

Op het moment dat het verkoopdocument voor de beoogde locatie binnen was bij de gemeente, kwam het document online te staan op de gemeentewebsite. Daarin werd de communicatiestrategie van de gemeente Kaag en Braassem over dit onderwerp uit de doeken gedaan. 'De pers is altijd op zoek naar sensatie' en 'zo min mogelijk communiceren' viel daar onder andere in te lezen. 'Daar hebben wij onze volledige verantwoordelijkheid in genomen. Ik heb daar mijn volledige verantwoordelijkheid in genomen. Ik heb aan alle kanten mijn excuses aangeboden', zegt wethouder Van der Wereld.
 
Eerder deze week heeft de gemeente besloten om voorlopig de stekker uit het project te trekken. 'We gaan een nieuw plan van aanpak maken hoe dit aan te vliegen. We hopen dat inwoners daarin ook met ons willen gaan meedenken de aankomende tijd. Want de opgave blijft', benadrukt de wethouder. De omwonenden in Rijnsaterwoude ontvangen verder nog een brief waarin staat dat de aankoop van het perceel is stilgezet.

De gemeente Kaag en Braassem heeft de zorgplicht om twee mensen die 'prikkelarm' moeten wonen te huisvesten. Dat kan in zogeheten skaeve huse, vrij vertaald als scheve huisjes. Het zijn kleine woonunits die buiten een wijk geplaatst worden.

Participatietraject

'Het gevoel dat inwoners hebben, dat zij al die tijd niets in te brengen hebben gehad daarover, dat is niet goed geweest denk ik', zegt Van der Wereld over het aanwijzen van de voorkeurslocatie aan de Kalmoeslaan. Tegelijkertijd geeft de wethouder aan dat er in de rest van het proces nog voldoende ruimte was om bijvoorbeeld bezwaar aan te tekenen. 

Het plan om te komen tot geschikte locaties voor de huisvesting van bijzondere doelgroepen wordt de komende periode ontwikkeld en door de gemeenteraad vastgesteld. Daarna wordt het participatietraject met inwoners opgestart door de gemeente.

Beluister hieronder het volledige interview met wethouder Petra van der Wereld.
advertentie advertentie